Puigdemont visszatérne Katalóniába
Vissza

Puigdemont visszatérne Katalóniába

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”. Hozzátette: szándékában áll visszatérni Katalóniába abban az esetben, ha garantálják számára az igazságos bánásmódot. Közben a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi nyilatkozatát.

Sajtóértekezletén Carles Puigdemont rámutatott: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet „Katalónia problémájára”. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, ugyanis a helyzet folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az „igazságos bánásmódra és a tisztességes eljárásra”.

Puigdemont hétfőn utazott Brüsszelbe feloszlatott kormányának néhány tagja kíséretében. A katalán politikus sajtótájékoztatót hirdetett a brüsszeli sajtóklubba, amely az ANTENA3 spanyol televízió helyi tudósítása szerint már egy órával az esemény előtt zsúfolásig megtelt. Beszédében Puigdemont kijelentette: súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség.

A spanyol kormány december 21-re írta ki a katalóniai regionális választást. Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás “politikai projektjével”, de ez nem fog megtörténni – hangoztatta Puigdemont. Hozzátette: a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében “le kell lassítani” a függetlenség folyamatát. “Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz” – mondta. 

A brüsszeli sajtótájékoztató helyszínén tüntetők gyülekeztek. Kis létszámban, de mindkét tábor képviseltette magát, egyesek spanyol zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy Viva Espana (Éljen Spanyolország), mások katalán lobogókat tartottak a magasba.

Ugyanakkor a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg – adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője. Az egyoldalú katalán döntést követően órákon belül a spanyol központi kormány feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt és december 21-re regionális választást írt ki.

Meglepő lenne, ha a jelenlegi körülmények között Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök menedékjogot kapna Belgiumban – mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter kedden. A politikus nyilatkozatában az EU-tagállamok közötti kölcsönös bizalomra hivatkozott, és hangsúlyozta, „nem szeretne spekulálni, de nem lenne egy normális helyzet”. Hozzátette: Puigdemont reakcióit nem könnyű előre látni ebben az „őrült versenyben”, amibe belefogott.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség