Puccini és egyfelvonásos produkciók a 70 éves magyar opera színpadán
A centenáriumra 100 éves számvetéssel készül az intézmény
A centenáriumra 100 éves számvetéssel készül az intézmény
Vissza

Puccini és egyfelvonásos produkciók a 70 éves magyar opera színpadán

Két országos premierrel, az opera önálló állami fennállásának 70. évfordulója ünneplésével és 100 éves számvetéssel készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2018/2019-es évadra – derült ki tegnap az intézmény sajtótájékoztatóján, ahol az opera igazgatója, Szép Gyula ismertette a következő évre vonatkozó terveket.

Az évadot szeptember 23-án, vasárnap Ábrahám Pál Viktória című operettjének felújított változatával nyitják meg – Viktória szerepében Egyed Apollónia debütál –, az évad első premierjét pedig november közepén tartják: a tavalyi évadból kimaradt előadást, Giuseppe Verdi Othello című operáját mutatják be. Szép Gyula elmondta: az Othello régen szerepelt a kolozsvári magyar opera repertoárjában, legutóbb az 1960-as években játszották. Ezen kívül további három bemutatóval készül az intézmény.

Viktória szerepében Egyed Apollónia debütál (Fotó: Facebook/Kolozsvári Magyar Opera)

Az évadnyitó Viktória előadás kapcsán Szép Gyula elmondta, a 2018 júniusában bemutatott előadást nagyon keveset játszották, így még nem ismeri a közönség. A produkciót nyáron kicsit felújították, a vasárnapi előadáson pedig először látható Egyed Apollónia, aki a Viktória szerepében kiosztott harmadik szólista – tette hozzá.

– Számunkra rendkívül izgalmas az évad második és harmadik premierje, hiszen mindkettő országos bemutató, nagyon híres, nagy zeneszerzőknek nagyon ritkán, nálunk pedig egyáltalán nem játszott műveiről van szó – mondta az intézmény vezetője.

December 27-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor rendezésében viszik színre Maurice Ravel francia zeneszerző két egyfelvonásos operáját, a Pásztoróra és A gyermek és a varázslat című produkciókat.

Fecskét rendez Kolozsváron Anger Ferenc

A budapesti Magyar Állami Operaházzal öt éve kötött egyezmény utolsó „állomását” is a 2018/2019-es évadban mutatják be. A két intézmény között kötött egyezmény értelmében minden évben közösen kiválasztanak egy-egy operát, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera valósít meg, majd elvisz Budapestre, míg az operaház ennek anyagi támogatásában vesz részt. Idén Puccini Fecske című operájára esett a választás, amelyet szintén nagyon keveset játszanak – fejtette ki Szép Gyula. Az előadást Anger Ferenc, a budapesti Magyar Állami Operaház jelenlegi igazgatója rendezi.

– Az évad utolsó bemutatója Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátéka lesz. Az előadás szinte folyamatosan műsoron van, ám néhány éve kivettük, most pedig új díszletben, kosztümökben ismét bemutatjuk – mesélte Szép Gyula.

Az 2018/2019-es évadban számos magyarországi sztárt is meghívott az intézmény: Kálmándi Mihály az Othellóban alakítja majd Jágót, a Rigolettóban látható Miklósa Erika és Horváth István, míg a Traviatában Kolonits Klára lép fel. „A Traviata azért is lesz izgalmas, mert az előadást Kolonits Klára férje, Dinyés Dániel vezényli, akik eddig még soha nem szerepeltek operában közösen” – jegyezte meg az intézményvezető.

Jelenet a Viktória című operettből (Fotó: Facebook/Kolozsvári Magyar Opera)

A Háry Jánossal indított az önálló opera

1948. december 16-án, 70 évvel ezelőtt vált a Kolozsvári Magyar Opera önálló állami, jogi intézménnyé, addig – ahogy számos más magyar opera – a színházzal közös adminisztrációval működött. Arról, hogy önálló intézménnyé váljanak, a Petru Groza kormány döntött, az a kormány, amelye engedélyezte a kolozsvári művészeti intézet – amely zenei, képzőművészeti és színházi felsőoktatási intézmény volt – és a Bolyai Egyetem létrehozását is. „Az operán kívül az összes intézményt megszüntették az 1956-os események után”, mesélte Szép Gyula.

– Az évfordulót a Háry Jánossal ünnepeljük, mivel 70 évvel ezelőtt is ez az előadás volt az első, amelyet az önálló opera bemutatott– tette hozzá.

Ám a centenáriumra is készül az intézmény: a 100 éves számvetés című programba koncertek, kiállítás, és könyvek kiadása is került.

– Leltároztuk, hogy a kolozsvári és erdélyi magyar zenetudomány mit tett le Románia, illetve a magyar kultúra asztalára az elmúlt 100 év alatt. Kezdetben egy koncert keretében szerettük volna ezt összefoglalni, de olyan gazdag anyag és hihetetlen információk kerültek elő, hogy most már két koncertnél járunk és a programhoz tartozó kiállításmegnyitó alkalmával is lesznek zenei alkalmazások – mesélte Szép Gyula.

A 100 éves számvetés zenei programját az október 28-án, vasárnap, a kolozsvári Bánffy-palotában szervezett kamarazene hangverseny, és az október 29-én, hétfőn zajló szimfonikus gálakoncert alkotja.

A „számvetéshez” tartozó kiállítást Laskay Adrienn állítja össze, fényképekkel és rövid életrajzi adatokkal, szakmai tevékenységet bemutató szöveggel csoportosítva lesznek láthatóak a különböző zenei műfajok és az ezekhez tartozó különböző zeneszerzők, előadóművészek, tanárok, kutatók. „Természetesen kicsit túlsúlyban lesz az opera”, fejtette ki az intézményvezető. A kiállítás anyagából pedig kiadvány készül. Az másik kiadvány a 100 éves kolozsvári és erdélyi magyar muzsika bibliográfiája, könyvészete lesz, amely egy nagyon komoly tudományos munka, és amelyen két éve dolgozik két muzikológus – tette hozzá.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos a Kolozs Megyei ...
Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ