Pszichodráma, élménypedagógia, szociális érzékenyítés egy helyen
Mentés másként 3.: várják a pedagógiakonferencia jelentkezőit
Mentés másként 3.: várják a pedagógiakonferencia jelentkezőit
Vissza

Pszichodráma, élménypedagógia, szociális érzékenyítés egy helyen

Mától lehet jelentkezni a harmadik Mentés másként pedagógiakonferenciára, amelyet idén február 29-én és március 1-jén szerveznek Kolozsváron, az Apáczai-líceumban és a Tranzit Házban. A szervezők elmondták: míg tavaly a humán, idén a reál műhelytevékenységek hangsúlyosabbak. Arról is beszámoltak, hogy az előző két konferenciának már kézzel fogható eredményei is vannak, hiszen az előadók nem várnak felkérésre, hanem ők maguk kezdik keresni a szervezőkkel a kapcsolatot. A konferencián való részvétel ingyenes, az előadások mindenki számára nyitottak, viszont regisztrációhoz kötöttek, a műhelytevékenységeken pedig korlátozott a résztvevők száma. A regisztrációra február 18-a és 25-e között nyílik lehetőség, a jelentkezési ívet a mentesmaskent.ro oldalon lehet megtalálni. Ha egy-egy műhelytevékenységen a jelentkezők száma eléri a meghatározott létszámot, akkor az lekerül a regisztrációs ívről.

– A pedagógiakonferencia tematikája egyre összetettebbé válik. A szervezők a pedagógia interdiszciplináris jellegére összpontosítanak, ezért a szociális védelemtől a szociális munkáig, a pszichológiától a gyógypedagógiáig több minden jelen van ezen a konferencián – nyilatkozta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Jakab Villő Hanga doktorandusz, a szervezőcsoport egyik oszlopos tagja. 

A Szabadság kérdésére a szervezők elmondták: tavaly 150 résztvevője volt az eseménynek Erdély több megyéjéből. Tavaly az irodalomoktatásra és a kortárs művek olvasására tették a hangsúlyt, most pedig inkább a reál tantárgyak, főleg a matematika kapott nagyobb szerepet a programban. Idén több magyarországi egyesület is jelentkezett, hogy előadókat küldene a konferenciára, ez pedig azt mutatja, hogy az előadók értelmét látják annak, hogy eljöjjenek, és megosszák tudásukat. A konferencia összegző beszélgetésén több pedagógus is nyilatkozta már azt, hogy a konferencián elhangzottakat figyelembe véve változtatni fog pedagógiai módszerein – mesélték a szervezők. 

A műhelytevékenységek helyszíne az Apáczai Csere János Elméleti Líceum (Király/I. C. Brătianu utca 26. sz. alatti) épülete lesz. A Malom/Bariţiu utca 16. szám alatti Tranzit Házban szombaton este nyolc és kilenc óra között Ilonka címmel felnőtteknek való bábelőadást lehet megtekinteni, amely egy mérai roma asszony életét mutatja be. Az előadás után beszélgetés kezdődik Ugron Nóra moderálásával.

A matematika hangsúlyos jelenléte kapcsán a szervezők kitértek András Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Matematika és Informatika Karának oktatójának Tanítható-e a problémamegoldás? című (február 29-én, szombaton 15 órakor zajló) előadására, illetve a Tévedjünk együtt! A becslések fontossága a matematikatanulásban című (február 29-én 16.30-kor zajló) műhelytevékenységre. 
Idén is lesz a szociális védelem témakörében műhelytevékenység, például március 1-jén, vasárnap 17.30–18.50 között Dávid-Kacsó Ágnes és László Éva az Iskola valóban másként – második esély címmel tart foglalkozást. Az ADHD-ról (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) Tatai Csilla vezet műhelytevékenységet, amelyben a diagnózis és a fejlesztés intézményes lehetőségeiről és hiányosságairól tudhatunk meg többet. 
Újdonságként a konferenciát az UNICEF Fiatal Nagyköveti Tanácsa nyitja meg. Videóinterjú hangzik el Cezara Daviddal, aki a romániai oktatásban észlelt diszkriminációról fog beszélni, illetve a 2018 novemberében alapított diákmozgalom, a magyarországi Szabad Egyetem képviselője A hallgatói ellenállás útjai című kiállítást mutatja be. 

Műhelytevékenységen betekintést nyerhetünk a részképességek kutyás foglalkozások általi fejlesztésébe (szombaton, február 29-én, 11–14 óra között Fülöp Csilla vezetésével), pszichodrámás műhelyt szerveznek a szakma kihívásairól (Gergely Gonzó László és Fülöp Imola Lehet-e a tanár ember? címmel), Andrásy Paula vezetésével érzékenyítő játékra várják az érdeklődőket Együtt könnyebb! címmel. A miskolci roma gimnáziumról Derdák Tibor magyarországi szociológus tart előadást (szombaton, február 29-én 15–16.20 óra között). Lesz még interaktív természetismereti foglalkozás is (szombaton, február 16.30–19.30 óra között). 

Március 1-jén, vasárnap a kritikai pedagógiai műhely keretében Fernengel Ági és Udvarhelyi Tessza Az állampolgári részvétel létrája címmel ad elő. Orsós János és Setét Jenő Waldorf-pedagógiai foglalkozást tart. K. Horváth Zsolt magyarországi egyetemi előadó a köznevelésről mint demokratikus értékpolitikáról beszél. Az élménypedagógiáról Aczél Dóra és Szabó Ivett tart műhelytevékenységet vasárnap, március 1-jén, 14.30–17.20 óra között. A konferencia zárórendezvényét vasárnap, március 1-jén este hét órakor szervezik. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TIFF-nyertes magyarul, francia filmek ...
Karantén-kötelezettség nélkül ...
Kóricáljunk Emil Boc-kal

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ