Próbára teszi a korán érkezett gólyákat a télies időjárás
Vissza

Próbára teszi a korán érkezett gólyákat a télies időjárás

Próbára teszi a korán érkezett fehér gólyákat a hét eleje óta tartó télies időjárás, de a szakértők szerint nincsenek veszélyben a madarak. A Román Madártani Társaság (SOR) szerdán a gólyák megsegítésére hívta fel lakosság figyelmét. Nem minden gólyát kell segíteni, de ha egy madár legyőzi a félelmét és közeledik az emberhez, nagy valószínűséggel segítségre szorul – írták honlapjukon.

Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója az MTI-nek elmondta, idén hamarabb érkezett meg Romániába a gólyák első hulláma mint az elmúlt években. Az országban fészkelő gólyák tömeges érkezése azonban április elejére várható. 

Hozzátette: több bejelentést is kaptak arról, hogy a behavazott mezőkön gólyacsapatokat láttak. Szerinte ezeknek a madaraknak a többsége nagy valószínűséggel átutazóban van az országon, de a hideg idő megakadályozta a vonulásukat. A gólyák csak rövid távon képesek saját erőből repülni. Haladásukhoz a légáramlatokat használják, olyan helyeket keresnek, ahol felfelé áramlik a meleg levegő. Ezeken a helyeken a magasba emelkednek, aztán siklórepüléssel haladnak a következő hasonló légáramlatig. Amikor azonban hó borítja az egész országot, és ködös, felhős az idő, nem képződnek meleg légáramlatok, így a gólyák vonulása is leáll – magyarázta. 

Szabó D. Zoltán szerint még nincsenek veszélyben a gólyák, mert találnak annyi élelmet, amennyi a túlélésükhöz szükséges. A biológus azt is hozzátette: ilyenkor a madaraknak csak magukról kell gondoskodniuk, és amíg nem kezdik el a költést, és nem kell az egyik gólyának folyton a tojásokon ülni, a gólyapároknak csak önmaguk ellátásával kell foglalkozniuk. 

A biológus elmondta: a kamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészket is hó borítja, de a Clujbird.ro honlapon közvetített élőképen az látható, hogy a múlt hét második felében visszatért gólyapár éli a megszokott életét. Naponta többszöri párzással ünneplik a visszatérést. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
A fehér sport híreiből: döntők, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ