Pro Invent: találmányok vására zajlik a sportcsarnokban
Vissza

Pro Invent: találmányok vására zajlik a sportcsarnokban

Hazai, moldovai és lengyel kutató- és tanintézmények fiataljai „szállnak ringbe” szakmai elismerésért, ötleteik népszerűsítéséért, vállalkozói támogatásért a tegnap BT Aréna Sportcsarnokban megnyílt Pro Invent találmányi vásáron, amelyet a Kolozsvári Műegyetem tizenhetedik alkalommal szervezett meg. A zsűrinek nem lesz könnyű dolga, hiszen négyszáz elképzelés közül kell kiválasztania tizennégy díjazásra érdemest. Ezen kívül a háromnapos rendezvényen előadások, és ma délután 2 órakor Egészségügyi innováció (Healthcare Innovation) címmel workshop zajlik az EIT Health, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, Iuliu Hatieganu Orvosi Egyetem, az Agrártudomány és Állatorvosi Egyetem, valamint a Kolozsvári Műszaki Egyetem képviselőinek részvételével. Pénteken délben ünnepélyes keretek között hirdetnek eredményt, ahol a vásár és zsűri nagydíja is gazdára talál.

A sportcsarnok emeleti folyosóján már az első órákban nagy volt a tolongás. A legnagyobb érdeklődést a Kolozsvári Műszaki Egyetem, valamint az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem standjai váltották ki. A megtekinthető műszaki találmányok között található egy, a májdaganat laparoszkópos kezelését végző robot. A mezőgazdasági egyetem diákjai nyolcvan általuk megalkotott új étellel rukkoltak elő. Ízelítő a kínálatukból: vegán fagylalt csirimijóból és kápia paprikából, vegán keksz zöldtea-maradékból, kecsketejből és homoktövisből időseknek, vajkrém paradicsommal és oregánóval, szárított bodzagyümölccsel ízesített túrófélék stb.

Az ünnepélyes megnyitón Vasile Topa, a Kolozsvári Műegyetem rektora bejelentette, hogy igyekeznek minden évben valami újdonsággal szolgálni, ezért az idén – első alkalommal a Pro Invent találmányi vásár történetében – a Nagybányai Egyetemi Központ Irodalom Kara képzőművészeti és díszítőművészeti szakos diákjainak festményeit, fényképeit számítógépes tálalásban mutatják be. A rektor szerint ez a rendezvény többet jelent szakmai találkozónál, mert a szellemi termékek állnak a középpontban, amelyek jelentőségére csak a későbbiekben lehet felmérni.

Köszöntőikben a részvevők (köztük a lengyelországi Łótźi Műszaki Egyetem képviselője) valamennyien dicsérték a szervezést, és reményüket fejezték ki a bemutatott találmányok további sikerét illetően. A zsűri elnöke, Radu Munteanu professzor sok olyan példát hozott fel az emberiség történetéből, amikor fontos tudományos találmányok megalkotói más tudományágakban dolgozó kutatók voltak. A pénteki díjátadón gazdára talál a találmányi vásár nagydíja, a zsűri nagydíja, a Kolozsvári Műegyetem nagydíja, a találmányi vásár több különdíja, az Állami Találmányi és Védjegyhivatal (OSIM) különdíja, a centenáriumi díj, az Augustin Maior díj, a Traian Dragoş díj, több aranyérem és Pro Invent érem, de kiválósági oklevelekkel és a részvevők által felajánlott díjak is kiosztásra kerülnek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...
Megnyílt Vetró András első kávéházi ...
Útválasztó felújítás előtt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ