POSZT 2019 – A Woyzeck című előadás lett a legjobb
Több erdélyi alkotó is díjat kapott
Több erdélyi alkotó is díjat kapott
Vissza

POSZT 2019 – A Woyzeck című előadás lett a legjobb

A budapesti Nemzeti Színház Woyzeck című produkciója lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban.

(Borítókép: A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba kapta. Fotó forrása: Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala)

A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba (a Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagja), a budapesti Radnóti Színház 10 című előadásának (a darab szerzője: Székely Csaba) rendezője kapta, a legjobb színházi zene díját szintén e produkció kapcsán kapta meg Cári Tibor (a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja).

A szakmai zsűri döntése szerint a legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági érdemelte ki a budapesti Katona József Színház Rozsdatemető 2.0 című előadásában nyújtott teljesítményéért; a produkció érdemelte ki a legjobb díszlet díját is, amelyet Cziegler Balázsnak ítéltek oda.

A legjobb férfi főszereplő díját Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt a Caligula helytartója című előadásban nyújtott alakításukért kapták meg, amely a budapesti Nemzeti Színház és Gyulai Várszínház koprodukciójában valósult meg.

A legjobb női mellékszereplő elismerést Csákányi Eszter érdemelte ki, aki a budapesti Örkény Színház Secondhand című produkciójában állt közönség elé. A darab a legjobb dramaturgiai munkáért járó díját is kiérdemelte, Gábor Sára vehette át a kitüntetést.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészét, Erdei Gábort a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című eőadásban játszott szerepéért (rendező: Radu Afrim).

Elismerték a legjobb harminc év alatti női színészi teljesítményt is, a díjat Mészáros Blanka, a budapesti Katona József Színház művésze érdemelte ki a Jeanne d'Arc-ban nyújtott alakításáért. A legjobb harminc év alatti férfi színész kategóriájában Ifj. Vidnyánszky Attila kapott díjat, a Vígszínház A diktátor című produkciójában játszott szerepéért, az előadás két további díjat is kiérdemelt: a legjobb színpadi mozgás és koreográfia és a legjobb fényterv díját is, előbbit Bóbis László koreográfusnak, utóbbit Csontos Balázsnak ítélték oda.

A versenyben az Idióta című előadással részt vevő debreceni Csokonai Színház is elismerésben részesült, Giliga Ilka a legjobb jelmezért járó díjat vehette át.

A szervezők tájékoztatása szerint a színészzsűri díjai közül a legjobb női alakításért járó elismerést Sodró Eliza, a budapesti Radnóti Színház 10 című előadásában nyújtott alakításáért kapta, a legjobb férfi alakításért járó díjat pedig a debreceni Csokonai Színház Idióta című produkciójában szereplő Kiss Gergely Máté érdemelte ki. 

A közönségzsűri a Radnóti Színház 10 című produkciójának ítélte oda a különdíját, míg a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Mészáros Béla kapta a Jeanne d'Arc és a Rozsdatemető 2.0 című darabokban nyújtott teljesítményéért, emellett Fazekas Júlia a budapesti József Attila Színház Karenina, Anna című produkciójának művésze vehette még át e kitüntetést.

A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja, amelyet az idei nyílt fórum legjobb színművének ítéltek meg, Oláh-Horváth Sára Életigen című darabjáé lett, amely egy trilógia második darabja, s amelynek első részéért a tavalyi POSZT-on kapta meg ugyanezt a díjat a szerző.

A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy produkció – köztük nyolc budapesti, egy vidéki és fővárosi koprodukció, valamint 3 vidéki és 2 határon túli előadás – kapott helyet.

A meghívott előadásokat Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. 
    

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Októbertől újraindul az Iskola ...
Kolozs megye: 25 diák és 12 pedagógus ...
Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ