Pontosítás liturgikus szertartások kapcsán
Vissza

Pontosítás liturgikus szertartások kapcsán

A Szabadság szombati számának Vasárnapi Harangszó rovatában a Római Katolikus Egyház kolozsvári templomainak programjában két templom esetében pontatlanul jelent meg: „felfüggesztve minden szertartás”.

Ebben a különleges megpróbáltatást jelentő időszakban fokozottan szükségünk van a hitre, a reményre és a szeretetre. Ebben irányt adó bátorítást jelent a papi szolgálat.

Amint azt Vízi Zakariás, a kolozsvári Mária Szeplőtelen Szent Szíve egyházközség (Györgyfalvi negyed) esperes-plébánosa hangsúlyozta, a papok a koronavírus miatti szükségállapot idején, hívek nélkül is naponta bemutatják a szentmisét, amely Krisztus és az egyház cselekménye. Természetesen elmondják a különböző szándékokra (élőkért, elhunytakért, Isten segítségéért stb.) előjegyzett szentmiseáldozatot, amelyért a hívek miseadományt ajánlottak fel.

A papok elérhetősége telefonon, Facebookon történik, azon lehet bejelenteni a keresztelési vagy temetési szándékot, lelki tanácsadást kérni, különleges esetekben pedig betegek szentségének kiszolgáltatását igényelni – nyomatékosította Vízi Zakariás. A lelkipásztorok telefonszámát a Szent Mihály plébániahivatal bejáratánál és máshol is kifüggesztették.

Tudnunk kell, hogy az Egyházi Törvénykönyv szellemében azok a Krisztushívők, akik adományt adnak azért, hogy szándékukra misét ajánljanak fel, hozzájárulásukkal az egyház javát szolgálják, és ezzel az adományukkal részt vállalnak az egyház gondjaiból, szolgálattevőinek és műveinek fenntartása terén.

Hozzáfűzném, hogy saját lelki egyensúlyuk megőrzése és a legszentebb Eucharisztia ünneplésére való mélyebb ráhangolódás érdekében – amennyire egészségük lehetővé teszi – ne pizsamában üljenek le a hívek a szertartást közvetítő képernyő elé, hanem szépen felöltözve, ahogy az ünnepi és vasárnapi szentmisére mennek a templomba, elkezdve ezt már szerdán, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Urunk születése hírüladásának  ünnepén .


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ