Politico: megbízásból írt levelet Trump ügyvédje Romániának
Vissza

Politico: megbízásból írt levelet Trump ügyvédje Romániának

Fizetségért cserébe írta meg a Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) és annak munkáját elmarasztaló levelét Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jelenlegi ügyvédje – jelentette a Politico című brüsszeli hírportál.

A hírportálnak az ügyvéd megerősítette: a Klaus Iohannis elnöknek, valamint Viorica Dăncilă kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek is elküldött levelét a Freeh Group International Solutions nevű nemzetközi tanácsadócég megbízásából írta. 

A portál szerint az amerikai kormányzat hivatalos álláspontját nem tükröző levelet egyes román politikusok arra használnak fel, hogy a korrupcióellenes ügyészség erejét gyengítsék.

A cikkben megemlítették az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselőjének nyilatkozatát, amely szerint Románia a jogállamiság és az intézmények függetlenségének tekintetében válságközeli szinthez közeledik, azonban a Giuliani és a Freeh által képviselt szempontok ellentétesek az Egyesült Államok kormányának hivatalos álláspontjával.

A külügyminisztérium egyik szóvivője a Politicónak úgy nyilatkozott, hogy Románia egészen a közelmúltig jelentős előrelépést tett a korrupció elleni küzdelemben, és hatékonyan cselekszik a jogállamiság kialakításáért. „Bátorítjuk a románokat, hogy kövessék ezt az utat” – idézte a neve elhallgatását kérő szóvivőt a brüsszeli hírportál.

Rudolph Giuliani hétfőn nyilvánosságra került levelében a romániai jogállamiság állapota miatti aggodalmának adott hangot. Úgy vélte: Románia jelentős lépéseket tett a Ceauşescu-diktatúra bukása után a törvények betartatása és a jogállamiság felé. Ezeket a lépéseket azonban „aláaknázták a Laura Codruţa Kövesi által vezetett romániai korrupcióellenes ügyészség túlkapásai”.

Korábban Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete több alkalommal is azt közölte, hogy országa határozottan támogatja a DNA éléről nemrég leváltott Laura Codruţa Kövesi nevével fémjelzett korrupcióellenes harcot.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ