Pogácsa, tarisznya, sókristály…
Vissza

Pogácsa, tarisznya, sókristály…

A S. Toduţă Zenei Főgimnáziumban 12 magyar végzős búcsúzott az iskolától, amint azt a végzősök búcsúbeszédét mondó Szőllősi Zsófia viccesen megjegyezte: három királyfi és kilenc sárkány.

Kállay-Miklós Tünde, a zenelíceum magyar igazgatóhelyettese egy mesével búcsúzott a ballagoktól, a szegény ember 12 gyermekének a meséjével, akik elmennek szolgálni, tarisznyájukban a hamuba sült pogácsával. „A pogácsát sütő édesanya a ballagók meséjében az éltető anya, az Alma mater, vagyis az iskola. 12 fia, 12 végzőse most indul el szolgálni. A pogácsák pedig azok az útravalók, amelyeket az iskola 12 évig gyúrt, kelesztett, formált, sütögetett hamuban, tarisznyátokba csomagolva mindet. (…) A ti tarisznyátokba került néhány olyan „pogácsa”, mely csak ránk jellemző. Emlékeztet és jövőbe mutat. Talán a legfontosabb útravalótok a zenét szimbolizáló sókristály. Amint a só elűzi az étel ízetlenségét, úgy űzi el a zene az élet szürkeségét, sótlanságát” – mondta az aligazgató, hozzátéve: Ez a ti pogácsátok, ez kimondottan nektek készült. Más nem tudja megtörni, más nem érzi az ízét, mást nem táplál, nem inspirál, de ti mégsem fogtok megéhezni soha.”

Szőllősi Zsófia azt emelte ki, ugyan a tizenkettejükből csak ketten jártak ide első osztálytól kezdve, „ahányan vagyunk, annyi félék vagyunk, és mégis sokak szerint az összetartás az erősségünk”, amiben nagy szerepe volt osztályfőnöküknek, akiknek „szigora és szeretete egy anyáéra emlékeztet”.

A tizenegyedikesek részéről Ambrus Panna köszönt el a végzősöktől, a felolvasott Paulo Coelho-idézettel arra buzdítva a ballagókat, hogy  „Ha terveitek, álmaitok vannak, biztosan jó irányba haladtok, de ne vesszetek el bennük, mert ha csak az álmaitokban éltek, nem is éltek igazán. Az elmúlt év törekvéseiben kerestétek, s megtaláltátok célotokat. Felnőttes felelősségtudattal éljétek meg azokat a perceket, amelyek megadatnak; ne csupán a célra koncentráljatok, hanem az útra is, ami odavezet. Bár ezen óra minden pillanatában búcsúról beszélünk, ne feledjétek, hogy minden befejezés csak egy új kezdet. S ha lépteitekre odafigyeltek, kellően vigyáztok, biztosan helyes célba értek.”

Az osztály tanulmányi díjai: I. díj: Szőllősi Zsófia (9,92), II. díj Orbán Csala (9,87), III. díj: Sikó Boglárka 9,80. Különdíjak: Guttman Mihály díj: Szőllősi Zsófia; RMPSz díj: Orbán Csala; RMDSz díj: Sájter Zsolt, Ludusan Gabriella.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ