Petrencés rúd, malomkő, Toldi-mintás székek
Magyar napokra ér Kolozsvárra az Arany-busz
Magyar napokra ér Kolozsvárra az Arany-busz
Vissza

Petrencés rúd, malomkő, Toldi-mintás székek

n Tegnap indult körútjára a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany Jánoshoz kapcsolódó vándorkiállítását hordozó, 200-as jelzésű, Toldi-képregénybe burkolt Arany-busza, amely a magyar napok idején érkezik Kolozsvárra. A Petőfi Irodalmi Múzeumban idén májusban megnyílt Önarckép álarcokban című tárlatból vándorkiállítás készült, amely várhatóan egy éven át járja majd az országot és a határon túli magyarlakta településekre is eljut. Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, amelyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek – olvasható a múzeum honlapján.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője és a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi-erőjáték, lehet hallgatni verseket és rappelt Arany-szövegeket is. A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Toldi-mintás székekben Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés, foglalkozás is, a buszt múzeumpedagógusok kísérik.

A nyáron kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon látható a busz, így például a Kolozsvári Magyar Napokon is augusztus 14. és 17. között, de Erdélyben megáll Nagyszalontán augusztus 7. és 10. között és Szatmárnémetiben augusztus 11–13-án – tájékoztat a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón elhangzottakról a litera.hu. Ősztől, illetve 2018 tavaszától elsősorban a közoktatási intézmények, városi könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívására számítanak, főként vidéki intézmények és a határon túli magyarság oktatási, kulturális intézményeinek jelentkezését várják az arany200busz@pim.hu e-mail-címre, ahol további részletekről is lehet érdeklődni. Eddig 118 meghívást kapott: a magyarországi helyszíneken kívül Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is. A busz látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely (esetleg szállás) biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérnek.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis bejelentette, hogy ismét indul ...
Idegek játéka
Kolozsvári Pride – Andreas ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ