Petárdaárusító cégeket ellenőriztek
Vissza

Petárdaárusító cégeket ellenőriztek

A Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM) tavaly december 2-tól idén január 8-ig ellenőrizte a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cégeket, hogy kiderítse, azok mennyire tartják be a biztonságos munkavégzésre és munkaegészségre vonatkozó törvényes előírásokat.

Az országos szintű ellenőrzés célja az volt, hogy beazonosítsák és ellenőrizzék azokat a cégeket, amelyek pirotechnikai eszközöket birtokolnak, szállítanak, raktároznak és forgalmaznak. 

Az ellenőrzés fő oka az volt, hogy az elmúlt években bel- és külföldön egyaránt számos balesetet okoztak ezek a pirotechnikai eszközök, illetve azok nem megfelelő használata. Nem csak anyagi kárról beszélhetünk, hanem emberi sérülésekről is. Ez utóbbiak főleg akkor következtek be, ha a pirotechnikai eszközöket kiskorú gyermekek használták.  

Az ellenőrzés során a szakemberek megvizsgálták, hogy a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cégek be vannak-e jelentve a megyei munkaügyi felügyelőségen és a rendőrségen; a pirotechnikai eszközök elszállítása, elraktározása a törvényes előírásoknak megfelelően zajlik-e; a raktározás megfelel-e az előírásoknak; az ilyen jellegű termékek mennyisége nem haladta-e túl a raktárokban az előírtat; az árut ellátták megfelelő címkével és használati utasítással.

 A Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség 12 Kolozs megyei munkaadót ellenőrzött, és az észlelt hiányosságok és kihágások miatt pénzbírsággal sújtotta a cégeket. Az észlelt hiányosságok a következők voltak: a pirotechnikai eszközök raktárában nem volt elegendő tűzoltó készülék, az alkalmazottakat nem képezték ki a biztonságos munkavégzésre és a munkaegészségügyi előírásoknak megfelelően.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ