Péntektől Szent István-napi Néptánctalálkozó
Vissza

Péntektől Szent István-napi Néptánctalálkozó

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület) augusztus 12-21 között, idén is megszervezi a huszonnegyedik Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót, amely a magyar keresztény államalapításra és államalapító szent királyunkra kíván emlékezni a Kárpát-medencei magyar közösségek, valamint az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök népzenei- és néptánc hagyományaival.

A járványügyi helyzet miatt az elmúlt két évben csupán párnapos, inkább népzenei koncertekkel és gyerekprogramokkal fűszerezett kiadás után, idén ismét visszatérnek a régi kerékvágásba, újra nemzetközi néptánc kavalkáddal töltik meg Kolozsvár és a környező települések, megyék utcáit, tereit.

Ismét hat ország 20 külföldi és belföldi kisebbségi és regionális kultúrát képviselő táncegyüttese és zenekara vesz részt a Kolozsváron, a Kolozs megyei Magyarfenesen, Válaszúton és a Fehér megyei Miriszlón megrendezendő fesztiválon. 

A fesztivál kiemelkedő eseményei: villámcsődület Kolozsvár központjában, nyitógála a kolozsvári Diákművelődési Házban, nemzetközi néptánckavalkádok Kolozsvár Főterén, nemzetközi gasztronómiai est, nemzetközi táncház, táncházak, zárógála Kolozsvár Főterén, népviseleti felvonulás Kolozsvár központjában, magyarfenesi falunapok, Miriszlói Magyar Napok, Heltai FolkNapok, stb.

Minden kedves érdeklődőt, kicsit, nagyot és családot egyaránt szeretettel várnak a rendezvényeinkre.

A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozóról bővebb információkat, a teljes programot a szervezők Facebook-oldalain (Heltai FolkCenter és Szent István-napi Néptánctalálkozó) olvasható, de igényelhető a Heltai Alapítvány székhelyén (Kolozsvár, Mikó/Clinicilor utca 18. szám) és elérhetőségein (0264-590096, 0756156206) is.

Augusztus 12., péntek
15 órakor gyerekprogramok kezdődőnek a Heltai FolkCenterben. A kisebbek megtekinthetik a Bahorka Társulat Pletykázó asszonyok – mesék a kispadról című zenés, játékos gyerekelőadását, de lesz kézművesház és Heltai Gyermektáncház a Szarkaláb Néptáncegyüttes tagjaival. 18 órakor Néptánc villámcsődületre gyülekeznek a Béke (Szent György)/Lucian Blaga téren. 19 órakor ünnepi megnyitó és nyitógála kezdődik a Kolozsvári Diákművelődési Házban. A gyergyócsomafalvi Mocorgók Néptáncegyüttes Jerika kő legendája című műsorát lehet megtekinteni. 23 órakor táncház, mulatsággal zárul a program a Heltai FolkCenterben.

Augusztus 13., szombat
12 órakor nemzetközi tánckavalkád Kolozsvár lesz Kolozsvár Főterén, 17 órakor pedig nemzetközi népviseleti felvonulás és szabadtéri gálaműsor kezdődik Magyarfenesen (a gálát a Bahorka Társulat Pletykázó asszonyok – mesék a kispadról című zenés, játékos gyerekelőadása nyitja). 24 órakor táncház, mulatság kezdpdik a Heltai FolkCenterben.

Augusztus 14., vasárnap
12 órakor nemzetközi tánckavalkádra várják az érdeklődőket Kolozsvár Főterén. 15 órakor kézművesházat szerveznek a miriszlói kultúrotthon udvarán. 16 órakor a Bahorka Társulat Komédiás Expressz című zenés, játékos gyerekelőadása kezdődik a miriszlói szabadtéri színpadon. 17 órakor veszi kezdetét a nemzetközi szabadtéri gálaműsor Miriszlón. 24 órakor táncház, mulatság indul a Heltai FolkCenterben.

Augusztus 15., hétfő
12 órakor nemzetközi tánckavalkád lesz Kolozsvár Főterén. 15 órakor gyerekprogramok kezdődnek a Heltai FolkCenterben: a Bahorka Társulat Komédiás Expressz című zenés, játékos gyerekelőadása, de lesz kézművesház és Heltai Gyermektáncház a Szarkaláb Néptáncegyüttes tagjaival. 19 órától nemzetközi gasztronómiai bemutatót és táncházat szerveznek Válaszúton. 1 órakor táncház, mulatság kezdődik a Heltai FolkCenterben.

Augusztus 16., kedd
12 órakor nemzetközi tánckavalkád lesz Kolozsvár Főterén.  18.15 órakor nemzetközi népviseleti felvonulás indul Kolozsvár központjában. Útvonal: Heltai Alapítvány székhelye–Béke (Szent György) tér–Jókai utca–Főtéri nagyszínpad. 19 órakor kezdődik a kolozsvári nemzetközi néptáncgála, 23 órakor pedig táncház, mulatság zárja a napot a Heltai FolkCenterben.

Augusztus 17. és 21 között minden nap 12 órakor tánckavalkádra várják az érdeklődőket Kolozsvár Főterére.  

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ