Parlamenti vizsgálat költségvetés ügyben
Vissza

Parlamenti vizsgálat költségvetés ügyben

Megszavazta tegnap a parlament két házának együttes ülése, hogy a törvényhozás költségvetési bizottságai vizsgálják meg, miért maradtak el a tavalyi állami költségvetési bevételek a remélt szinttől. A vizsgálat indítását nagy többséggel szavazta meg a parlament. 248-an voksoltak amellett, hogy a képviselőház és a szenátus költségvetési bizottságai vizsgálódjanak 102 ellenszavazat mellett.

Mint ismert, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke javasolta a szakértői kormány elszámoltatását a büdzsével kapcsolatban. Dragnea eredetileg speciális vizsgálóbizottság felállítását javasolta, de végül a parlament úgy döntött, hogy a költségvetési bizottságot bízza meg a feladattal.

A témában zajló politikai vita tegnap is folytatódott. Dacian Cioloş volt miniszterelnök egy terjedelmes írást tett közzé az egyik közösségi oldalon, amelyben pontokba szedve igyekezett cáfolni a kormánya ellen megfogalmazott vádakat. Cioloş leszögezte, hogy a költségvetésben nem keletkezett lyuk, mindössze annyi történt, hogy túl ambiciózus volt a kormány által készített két költségvetés-kiegészítés, amely megnövelte a tervezett bevételeket, így a pénzügyminisztérium első becslése szerint a megvalósított bevételek 14 milliárd lejjel maradtak el.

Cioloş szerint igaz, hogy a bevételek a GDP 29,9 százalékát teszik ki, de szerinte ez természetes olyan körülmények között, hogy az adók jelentősen csökkentek, és a bruttó hazai termék is csaknem 5 százalékkal nőtt, ezért érthető, hogy a bevételek GDP-arányosan csökkentek. A Cioloş-kormányt azért érték bírálatok ezért a számada­tért, mert a 29,2 százalékos bevételarány a legkisebb az elmúlt tíz évben. Amúgy Cioloş azzal is védekezett a védőiratban, hogy kormánya Victor Pontától örökölte a tavalyi költségvetést, ők azt vitték tovább, és Cioloş szerint már Pontáék túlbecsülték a bevételeket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az s rádiónak elmondta, hogy a tavalyi költségvetés rosszul volt összeállítva. Úgy vélte, hogy nem lett volna indokolt különleges vizsgálóbizottságot felállítani, a költségvetési bizottságok is megfelelnek erre a célra. Kelemen szerint már tavaly is figyelmeztették a Cioloş-kabinetet, hogy a költségvetés nincs jól megtervezve. A politikus bírálta az adóhatóságot is, amely „túl agresszív” fellépésével számos kiscéget zárt be, ami szintén hozzájárult a bevételek csökkenéséhez. Kelemen is közölte, hogy nem vett el senki pénzt a költségvetésből, tehát nem hiányzik pénz, arról van szó, hogy rosszul állították össze a büdzsét, és a megvalósított bevételek elmaradtak a tervezett szinttől.

 

(Borítókép: Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ