Parlamenti döntéstől függ a veszélyhelyzet meghosszabbítása
Vissza

Parlamenti döntéstől függ a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Ludovic Orban miniszterelnök közlése szerint a kormány hétfőn vagy kedden dolgozza ki a június 16-án éjfélkor lejáró veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a következő 30 napban esedékes intézkedésekről szóló határozatot. Ezt a parlamentnek is meg kell szavaznia ahhoz, hogy érvénybe lépjen. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu kijelentette, hogy nem ért egyet a hosszabbítással csak abban az esetben, ha ezt az egészségügyi helyzet indokolttá teszi. Azzal vádolta a kormányt, hogy felduzzasztja az új fertőzések adatait, hogy ezekkel gyakoroljon nyomást az ellenzékre, és érje el a veszélyhelyzet meghosszabbításának parlamenti megszavazását. Ugyanakkor június 15-től a hatóságok tovább enyhítettek a járványügyi korlátozásokon, többek között hétfőtől megnyílhattak a bevásárlóközpontok.

A kormányfőtől a B1 televízió műsorában megkérdezték azt is, mi történik abban az esetben, ha a parlamenti többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) a veszélyhelyzet meghosszabbítása ellen szavaz. „Akkor nem lesz többé veszélyhelyzet” – válaszolt Orban. Nyomatékosította, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása nem politikai döntés, ez járványügyi szakemberek által készített elemzéseken és felméréseken alapul. A szakemberek pedig úgy vélik, elengedhetetlenül fontos a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbítása annak érdekében, hogy továbbra is a hatóságok rendelkezésére álljanak a szabályok megfelelő alkalmazását lehetővé tevő eszközök.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a több mint 1400 haláleset is azt tanúsítja, hogy az új típusú koronavírus veszélyes, s mindenki, aki a vírus terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedések be nem tartására buzdít, „a polgárok egészségét és életét veszélyezteti.”

A PSD országos vezetőtanácsa hétfőn délután ült össze megvitatni, hogy miként szavazzanak majd a párt törvényhozói a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó kormányhatározatot illetően. A PSD ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu nyilatkozatában sejtetni engedte, hogy a párt megszavazza a határozatot, de jelentős módosításokkal, többek között a veszélyhelyzet időtartamát egy hónapról 15 napra csökkentenék.

Ciolacu ugyanakkor kijelentette, hogy az elmúlt napokban megnövekedett koronavírus-fertőzési esetszám a kormány „manipulációjának” folyománya. Felrótta az Orban-kormánynak, hogy a templomok és színházak nem nyithatják ki kapuikat, miközben az ugyancsak zárt terekben működő játékterek igen.

Még várni kell az óvodák és bölcsődék megnyitására

Június 15-től egyébként tovább enyhítettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon: megnyithattak a bevásárlóközpontok, a kültéri strandok és uszodák, edzőtermek, gyógyfürdőhelyek. Az újabb rendelkezések szerint hat – nem egy háztartásban élő személy – űzhet együtt nyílt térben szabadidős vagy sporttevékenységet, például sétálhat, biciklizhet, kirándulhat, szaladhat, vadvízi evezésen, hegymászáson, vadászaton, halászaton vehet részt. Ugyancsak június 15-től zárttéri magánjellegű rendezvények legtöbb húsz fő részvételével szervezhetők, nyílt terekben pedig legtöbb ötven fővel. A bevásárlóközpontokban csak az üzletek működhetnek, a vendéglők, a játszóházak és a mozik továbbra is zárva maradnak.

Az óvodák és a bölcsődék csak a működtetésükre vonatkozó alkalmazási normák megjelenése után nyithatnak ki – emelte ki Monica Anisie tanügyminiszter. A rendelkezés az állami és a magánintézményekre egyaránt érvényes, s módszertani szabályozás alapján szabják meg, hogy milyen körülmények között működhetnek ezek a tanintézmények, valamint a délutáni iskola jellegű foglalkozások. Az alkalmazási normákat az oktatási minisztérium, a munkaügyi, valamint az egészségügyi szaktárca dolgozza ki.

A nyári vakációban az óvodák, bölcsődék és after school-ok megnyitását egyébként kormányrendelet teszi lehetővé, amely pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője, de Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az állami óvodák és bölcsődék megnyitása a helyi önkormányzatoktól függ.
 

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter múlt hét végi sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a kormány továbbra is támogatja azokat a munkavállalókat, akik olyan cégnél dolgoznak, amelynek még mindig korlátozzák a tevékenységét. A támogatásokat mindaddig folyósítják, amíg érvényben vannak a korlátozások. Meghosszabbítják továbbá a két évesnél (fogyatékkal élő gyermek esetében három évesnél) kisebb gyermeket felügyelő szülők szabadságát. A korlátozások feloldásáig folyósítják a gyermekgondozási díjat és a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetés-kiegészítést, valamint az örökbefogadó szülők összeszokási szabadságát.

Nem küldik elkülönítésbe a Magyarországról

érkezőket

Románia hétfőtől nem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági elkülönítőbe azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 17 európai országból – többek között Magyarországról – érkeznek, amelyekben, az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya.

Az Ausztriára, Bulgáriára, Csehországra, Ciprusra, Horvátországra, Svájcra, Németországra, Görögországra, Izlandra, Lettországra, Liechtensteinre, Litvániára, Máltára, Norvégiára, Szlovákiára, Szlovéniára és Magyarországra vonatkozó döntést a járványügyi operatív törzs hozta meg. A közegészségügyi hatóság ezentúl hétfőnként frissíti a listát, amelyekre azok az országok kerülnek fel, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Románia egyébként egyelőre nem teljesíti a külföldi mintára bevezetett feltételt: ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi három napon a kétszázat is meghaladta.

Szombaton arról is döntés született, hogy hétfőtől újraindulhatnak a menetrendszerű repülőjáratok Románia és Ausztria, Németország, illetve Svájc között. A „zöld listán” szereplő másik 14 országgal szemben eddig sem volt már érvényben a polgári légi közlekedésre vonatkozó hivatalos tiltás.
 

EDZŐTERMI, USZODAI SZABÁLYOK

Szombaton megjelent a Hivatalos Közlönyben a sportversenyekre és edzésekre vonatkozó, valamint a fitnesztermek és kültéri úszómedencék használatát szabályozó rendelet, amelyet az ifjúsági- és sportminisztérium az egészségügyi szaktárcával közösen adott ki, és amely az alábbiakat írja elő:

• Az edzésekhez előzetes időpont egyeztetésre van szükség, a közös zuhanyzók, szaunák és a masszázstermek használata tilos.
• Az öltözőkben meg kell tartani egymás között a 2 méter távolságot, valamint mindenkire kell jusson 4 négyzetméter. Az öltözőkben kézfertőtlenítő is kell legyen.
• A rendelet szerint tilos a „nyál kibocsátása az edzőtermekben”, ugyanis a nyálcseppeken keresztül könnyen terjed a vírus.
• Az edzések megkezdése előtt a sportolóknak és a felkészítéshez feltétlenül szükséges személyeknek 14 napig otthoni elkülönítésben kell maradniuk.
• Az úszómedencékben mindegyik úszóra 12 négyzetméter kell jusson. A csúszdák használóinak tartani kell egymástól a 2 méter távolságot, a napozóágyakat szintén 2 méterre kell elhelyezni egymástól. Az ételeket és italokat előre becsomagolva kell árulni.
• A hivatalos versenyeken nem kísérik majd ki gyermekek a játékosokat, és a pálya közepén megszokott csoportfotó, illetve a mérkőzés eleji kézfogás is elmarad.
• A sajtótájékoztatókat kizárólag online módon lehet szervezni, a sportolók kizárólag egyenként nyilatkozhatnak a jelenlevő újságíróknak, betartva a biztonságos távolságot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Spárgabizottság”: a német követségnél ...
Ludovic Orban: megtettük az ...
Hagyományosan kezdődik a megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ