Papírból kő – „életre keltették” az egykori Farkas utcai színházépületet
Vissza

Papírból kő – „életre keltették” az egykori Farkas utcai színházépületet

Érdekes látvány fogadta csütörtök délelőtt Kolozsvár Főterén az arra járókat, hiszen néhány fiatal egy épületmakett, kamera és pár színes lufi társaságában járta a környéket: a csapat a BBTE Színház és Film Karának diákjaiból állt, akik az idén 200 éve felavatott Farkas utcai kőszínház épületének kicsinyített másával kapcsolatban kérdezték az utca embereit. Megkeresésünkre a projekt vezetője, Palocsay Kata egyetemi oktató, bábrendező számolt be az akcióról.

A kolozsvári Farkas utcai színház kétszáz éve, 1821. március 12-én nyitotta meg kapuit. Ennek apropóján az egyetem nagyszabású, online konferenciát szervez március közepén, amelyre Palocsay Kata és a másodéves színisek – film, fotó, média szakos diákok közreműködésével – tematikus kisfilmmel készülnek.

Palocsay Kata elmondása szerint a projekt megtervezésének első lépéseként fellapozta Janovics Jenő A ​Farkas utcai színház című könyvét, amelynek már a kezdetén olyan gondolatokkal találkozik az olvasó, hogy a színház él, a színháznak szíve és vérkeringése van, a színház kövei beszélnek, a színháznak lelke van. Ebből kiindulva született meg az ötlet, hogy a diákokkal közösen létrehozzák az épület kicsinyített mását, ezáltal „életre keltve” az egykori kőszínházat bábkészítési technikák segítségével, a fennmaradt grafikák és fotók alapján.

A makett végül újrahasznosított anyagokból, kartonból, papírból és sok réteg Szabadság-lapszámból készült, így „szabadság a teste-lelke ennek az épületnek” – fogalmazott Palocsay Kata. Elmesélte, hogy fotók alapján síkbábukként hat egykori színész – Szabó Pepi, Boér Emma, E. Kovács Gyula, Szacsvai Imre, Szentgyörgyi István és Jászai Mari – alakját is megformázták. A kisfilmben pár percre életre fognak kelni a papírfigurák egy-egy jelentős, általuk megformált szerepben a kőszínház makettjének színpadán.

A film a miniatűr bábszínházi előadás mellett tartalmazni fogja színis diákok gondolatait is a 200 éves évforduló kapcsán. A csütörtöki akció során a projekt készítői a kőszínház makettjének segítségével azt próbálták felmérni, hogy a megkérdezettek közül hányan ismerik fel az épületet, mennyire van egyáltalán benne a köztudatban. A filmben ezek a visszaemlékezések is helyet kapnak. Palocsay Kata azt is elmondta: eredetileg bábelőadással készültek volna az évfordulós konferenciára, de a járványhelyzet miatt végül a kisfilm mellett döntöttek.  

Az alábbi fényképeket Palocsay Kata bocsájtotta rendelkezésünkre a makett készítésének folyamatáról: 

(Borítóképen a csütörtöki videós akció résztvevői. Fotó: Rohonyi D. Iván) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ