A színház közös tere – a közös tér színháza

Rendezvénysorozattal ünneplik a kőszínház megnyitásának 200. évfordulóját

A színház közös tere – a közös tér színháza
Tíznapos programsorozattal ünneplik március 12. és 22. között a Farkas utcai kőszínház megnyitásának 200. évfordulóját: interaktív egyetemi előadások, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, nemzetközi konferencia, online színházi és zenei előadások, valamint további jubileumi események várják az érdeklődőket a járványhelyzet miatt főként az online térben. A színház közös tere – a közös tér színháza nevet viselő kulturális-tudományos rendezvénysorozatot a BBTE Színház és Film Kara, Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara és Bölcsésztudományi Kara, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) szervezi, de további intézmények is bekapcsolódnak.

Az online események a Magyar Színházi Intézet Facebook-oldalán – www.facebook.com/mszi.bbte – tekinthetők meg. Első programpontként március 12-én, pénteken, 17 órától A színésztanár című beszélgetést követhetik az érdeklődők, amelynek meghívottja Szilágyi Palkó Csaba (BBTE Színház és Film Kar), moderátor Egyed Emese.

A kerek évforduló alkalmából március 13-án, szombaton délben a szervezők megkoszorúzzák a Farkas utcai kőszínház egykori helyén álló emléktáblát. Ezt követően folytatódnak az online közvetített események, így 15 órától Nagy Csenge, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára bemutatja A siker konjunktúrája. Kao Hszing-csien A buszmegálló című darabja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban (1989) című, 2018-ban készült egyetemi szakdolgozatát. Moderál Egyed Emese.

Március 14-én, vasárnap, 17 órától megtekinthető A félkegyelmű (Idiotul) című román nyelvű, 2012-es produkció, Dosztojevszkij darabját Anna Stigsgaard rendezte a Kolozsvári Román Színházban.

Március 16-án, kedden, 16 órától összetett némafilmműhely várja az érdeklődőket: Zágoni Bálint filmtörténésszel és Pál Emőke színésznővel Bartha Katalin Ágnes beszélget, valamint levetítik A métely és A kancsuka hazájában című, 1918-as kolozsvári némafilmek 2019-es rekonstrukcióit. Ezt követően 19 órától Csehov Cseresznyéskert című darabját láthatják az érdeklődők: a marosvásárhelyi társulat 1985-ös román nyelvű előadását Harag György rendezte.

Színház 200 címmel bábos produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők március 17-én, szerda délelőtt tíz órától. A másodéves színészhallgatók produkcióját Palocsay Kata, a Színház és Film Kar tanára rendezte, a bemutatót követően pedig beszélgetésre is sor kerül. 11 órától Selmeczi György A kortárs színpad zenés műfajai című online előadásába kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A nap folytatásaként elsőéves színművészet és teatrológia szakos hallgatók, valamint filmszakos hallgatók színháztörténeti kisfilmjeit mutatják be 12 órától. 19 órától az érdeklődők megtekinthetik Barta Lajos Szerelem című darabját Harag György rendezésében: a marosvásárhelyi társulat 1973-as felvétele magyar nyelven látható.

Március 18-án, csütörtökön látható a Három nővér című Csehov-darab Tompa Gábor által 2008-ban színpadra állított változata. Az előadás kivételesen a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán – www.facebook.com/Teatrul.Maghiar.de.Stat.Cluj – tekinthető meg román és angol nyelvű felirattal.

Március 21-én, vasárnap, 12 órától A színház mint közösségi tér címmel kerekasztal-beszélgetést tekinthetnek meg az érdeklődők. Az esemény meghívottai a ZUG.zone, a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület, a ZIZ szociális és művészeti tér, a Create.Act.Enjoy, a Tranzit Ház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Puck Bábszínház (magyar és román tagozat), a Kolozsvári Román Színház, valamint a Maidan Alkotóközpont képviselői. Moderál Bogdán Zenkő, Miki Braniște és Sebesi István. A beszélgetés román és magyar nyelven, angol tolmácsolással zajlik. Ezt követően, kiszakadva kicsit az online térből Halhatatlanok a magyar színjátszás emlékei tematikával Egyed Emese által vezetett Házsongárd-sétán vehetnek részt az érdeklődők 16 órától. A nap zárásaként a Kolozsvári Magyar Opera Ruzitska József Béla futása című operáját közvetíti.

Március 22-én az ünnepi programsorozatot 12 órától a szervezők, Bartha Katalin Ágnes, Tar Gabriella Nóra, Sófalvi Emese és Egyed Emese online, a Magyar Színházi Intézet Facebook-oldalán zárják.

A rendezvény teljes programja és az interaktív események Zoom-linkje A színház közös tere – a közös tér színháza elnevezésű Facebook-esemény leírásában, illetve a teatrufilm.ubbcluj.ro weboldalon található.

(Borítókép: Az elsőéves színész- és teatrológia szakos hallgatók közösen készültek a BBTE Magyar Film és Média Intézet diákjaival a Farkas utcai kőszínház megnyitásának 200. évfordulójára. A képen a Kolozsvári Állami Magyar Színház Dokumentációs Tárában forgattak. Fotó forrása: a Magyar Színházi Intézet Facebook-oldala)