Pánik a bánffyhunyadi kórházban: nyolc alkalmazott karanténban koronavírusos beteg miatt
Vissza

Pánik a bánffyhunyadi kórházban: nyolc alkalmazott karanténban koronavírusos beteg miatt

Nyolc orvos és asszisztensnő került karanténba hétfőn a Bánffyhunyadi Kórházban, ahol koronavírussal diagnosztizáltak egy Kolozsvárról pénteken átszállított beteget, aki azóta több tucatnyi személlyel került kapcsolatba a hunyadi kórházban.

A hölgyet súlyos légzési problémák miatt a intenzív osztályra utalták Bánffyhunyadon, majd mivel állapota súlyosbodott, szombaton este visszaküldték Kolozsvárra, később diagnosztizálták Covid-19-cel. A beteget egész kórházi tartózkodása alatt nem különítették el, a hunyadi kórház több osztályán megfordult, a vele kapcsolatba lépő egészségügyi személyzet nem viselt védőfelszerelést, ugyanis korábban a kolozsvári sürgősségen átesett már a betegosztályozáson (triázs), ezért ezt Hunyadon kihagyták. A Stiri din Huedin nevű hírportál több kórházi forrásra hivatkozva azt írja, a hunyadi intézményben nagyon kevés speciális szűrős szájmaszk, kesztyű, de egyszerű maszk van, a személyzet saját pénzéből vásárolt klóralapú fertőtlenítőszert.

Bánffyhunyadon jelenleg csak a sürgősségeket fogadó osztály működik, és a hírportál szerint eluralkodott a pánik, hiszen a közel 9 ezer lakosú kisváros és a környékbeli kalotaszegi falvak gyakorlatilag kórház nélkül maradtak.

A portál felteszi a helybeliekben is megfogalmazódott kérdéseket: mi okozta ezt a helyzetet, ki döntött a beteg Hunyadra szállításáról, mi történik a beutalt betegekkel és mi lesz az orvosi ellátásra szoruló új páciensekkel, milyen intézkedésekkel biztosítják a hasonló helyzetek elkerülését, a személyzet karanténba vonulása után marad-e még elég orvos a kórházban, mikor lesz, ha lesz egyáltalán triázs-sátor a kórház udvarán? A válaszokat a helyi kórház személyzete sem tudja.

Megnéztük: a kórház honlapja szerint a különböző osztályokon 16 orvos és 70 asszisztens dolgozik (a cukorbeteg rendelőt és a laborokat, a rehabilitációs rendelést leszámítva).

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TIFF – Hét nap, tizennégy film
Az elnöki hivatal helyesbített a ...
Sörtermelésben a nyolcadik helyen ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ