Óvodaépületet avatott a Tóközi Református Egyházközség
Vissza

Óvodaépületet avatott a Tóközi Református Egyházközség

Hetven óvodáskorú gyermek óvodájaként működik majd a Tóközi Református Egyházközség által működtetett Tóközi Református Óvoda új épületébe (Maros/Mureșului utca 5. szám), amelyet csütörtökön avattak fel Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős magyarországi miniszteri biztos, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke, Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke jelenlétében.

– Két évtized után a Tóközi Református Óvoda végre kiköltözhet a templom alagsorából. Öt éve foglalkoztatott bennünket egy új épület megépítése, de aztán 2017 júniusában ez a már felépült ingatlan az egyházközség tulajdonába került, amit azóta sikerült felújítanunk. Az egyházi óvoda segít megélni azt a bizalmat és hitet, miszerint Jézus Krisztus minden mélységből felállít minket – vélekedett Kozma András, a Tóközi Református Egyházközség lelkésze.

– Nekünk, erdélyi magyaroknak nagyon fontos a nevelés, mert ezáltal tudjuk megteremteni azokat a gyökereket, amelyek gyermekeink számára biztonságot jelentenek. Egyházunknak át kell adnia azt a nevelést és hitet, amit mi is kaptunk. Nem könnyű ma tanítani, oktatni, nevelni, ám egyházunk mindig tanító, oktató és nevelő egyház volt. A gyermekek az oktatás és nevelés során olyan kincseket gyűjtenek, amelyek megtartják őket az életben. Legyünk tehát bizonyságtevő gyülekezet és közösség. Adjunk együtt hálát ezért az óvodáért, amely él és működik – hirdette Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke.

Kolozsi Katalin óvodaigazgató biztosította a jelenlevőket, hogy a gyermekeket Isten tetszésére fogják nevelni, hitben és szeretetben.

– Ezen a református zöld szigeten élettel töltöttük meg az épület falait. Ebben a nagyvárosi szórványközösségben tudtunk magyar életet teremteni. Az óvodaépítés nem fejeződik be a falak felhúzásával, hanem arra van szükség, ahogy azok a gyerekek, akik ide járnak, életük végéig álmodjanak magyarul. Páratlanul gazdag népmeséink által a gyermekek kötődjenek a magyar nyelvhez és a magyar kultúrához. Azt szeretnénk, hogy minden gyermek élvezhesse a magyar óvodapedagógia közel kétszáz éves hagyományát. A magyar kormány által a Kárpát-medencében megvalósuló óvodaépítési program során az Erdélyi Református Egyházkerület mindig jó partnernek bizonyult, mivel költséghatékony és európai szintű óvodákat építettek a gyerekeknek – összegzett Grezsa István magyar miniszteri biztos.

Szintén tegnap került sor Tordán két óvodai és két bölcsődei csoportnak (70 magyar gyermeknek) helyet és oktatási lehetőséget biztosító épület, valamint Désen két óvodai és egy bölcsődei csoportnak (55 magyar gyermeknek)kialakított új ingatlan átadási ünnepségére. A beruházások értéke 218 valamint 172 millió forint. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni a lemaradást
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás