Ötezren igényeltek tavaly EU-s egészségügyi kártyát Szilágy megyében
Vissza

Ötezren igényeltek tavaly EU-s egészségügyi kártyát Szilágy megyében

A Szilágy Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (CAS) ügyvezető igazgatója, Gheorghe Marius Tăutu közölte: 2016-ban közel 5000 Szilágy megyei lakos igényelt EU-s egészségügyi kártyát, amelynek érvényessége a korábbi 6 hónapról 1 évre nőtt. Az igazgató mindenkinek azt ajánlja, hogy ne hagyja el az ország területét, ha nincs EU-s egészségügyi kártyája. Azok, akik ilyen kártyát szeretnének, be kell hogy nyújtsanak a közegészségügyi igazgatóság zilahi székhelyére egy kérést, amelynek formanyomtatványa megtalálható az intézményben.

Miután ellenőrizték, hogy a kérelmező biztosított státussal rendelkezik, akkor a kártyát hét napon belül elküldik postán az igénylő által megadott címre. Az európai egészségügyi kártya ingyenes, és miután lejárt, újat adnak ki, ha tulajdonosa ezt kéri – összegzett a zilahi egészségügyi igazgató.

Az egészségügyi kártyát akkor használhatjuk fel, ha külföldön tartózkodásunk alatt megbetegszünk, vagy balesetet szenvedünk.  Az ilyen esetben a betegnek el kell mennie egy állami kórházba, és az útlevelével együtt bemutatja az EU-s egészségügyi kártyáját is.

Utólag az Országos Egészségügyi Biztosító megtéríti a kezelés árát. A tranzakciók a hatóságok között zajlanak.  Ha elveszítjük a kártyát, akkor sem kell aggódnunk. Ilyen esetben a kártya tulajdonosa a legrövidebb időn belül kapcsolatba lép a Szilágy Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal, és ideiglenes bizonyítványt kér, amely az eredetivel megegyező hatállyal bír. Ezt az ideiglenes bizonyítványt az igényléstől számított 24 órán belül kell elküldeni, és ez alatt a román állampolgár  az illető állam és helység sürgősségi részlegén részesül egészségügyi ellátásban.   Külföldön nem használható a klasszikus egészségügyi kártya, ami csak Románia területén jogosít fel ingyenes orvosi ellátásra. Külföldön csakis az EU-s egészségügyi kártyát fogadják el, amely az Európai Unión kívül Izlandon, Lichtenstein államban, Norvégiában és Svájcban is feljogosít ingyenes sürgősségi orvosi ellátásra.

Az uniós egészségügyi kártyát igénylők száma évről évre nő, főleg nyáron, a szabadságolások ideje alatt. Az ingyenes uniós egészségügyi kártyát csakis azok a román állampolgárok igényelhetik, akik biztosított státusszal rendelkeznek, és kifizették az egészségügyi járulékot. Az uniós egészségügyi kártya lehetővé teszi, hogy a turisták, illetve akik nyaralnak vagy tanulnak, ingyenes orvosi ellátásban részesüljenek az uniós tagállam állami kórházaiban. A kártya csakis a sürgősségi esetekben érvényes, és nem vonatkozik a kezeléssel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatásokra vagy a „betegségkódok” esetében.  


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyven évet ünnepelt a Visszhang kórus
Sportnap Györgyfalván, mert mozogni ...
Halálos áldozata is van a romák elleni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ