Öt lej
Vissza

Öt lej

Mit ér ma öt lej? Mit vehetünk ma öt lejért? - tettem fel a kérdést saját magamnak, amikor a kolozsvári önkormányzat januári rendes ülésére készülve átnéztem a napirendi pontokat. Merthogy az egyik tanácsi határozat arra vonatkozik, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által 2018-ban nyújtandó havi ösztöndíjak értéke kerek öt lejjel nő.

Aki nem tudná: négyféle ösztöndíjat adhatnak az önkormányzatok: szociális, tanulmányi, érdem és kiválósági ösztöndíjat. A kiválósági ösztöndíj eddig havi 120 lej volt, 2018-tól kezdődően pedig ennek összege 125 lejre nő. Az érdemösztöndíj 90 lejről 95 lejre nő.  A tanulmányi ösztöndíj 75 lejről 80 lejre, míg a szociális ösztöndíj 70 lejről 75 lejre. Az ösztöndíjakat a tanulók által elért tanulmányi átlag alapján ítélik meg. Mivel az érdemösztöndíjhoz elegendő az előző félévben elért 8,50-es tanulmányi átlag, ezért a legtöbb jogosult ebből a kategóriából kerül ki. Kolozsváron évek óta 13.000-15.000 között ingadozik azok száma, akik valamilyen városházi ösztöndíjban részesülnek. Ez tehát azt (is)  jelenti, hogy a város évente több mint tízmillió lejt költ ösztöndíjakra.

Hogy a konkrét számoknál maradjak: a 2016/2017-es tanév második félévében 15916 tanuló részesült önkormányzati ösztöndíjban: 172 kiválósági, 12967 érdem, 654 tanulmányi és 2122 szociális ösztöndíjat osztottak ki, míg a 2017/2018-as tanév első félévében 179 kiválósági, 10429 érdem, 461 tanulmányi és 2478 szociális ösztöndíj odaítéléséről határoztak a városi tanácsosok. 

Amikor az ösztöndíjakról döntenek a városi tanácsban, általában elhangzik az is: milyen jó, hogy Kolozsvár gazdasága ennyire pörög, mert ennek is köszönhető, hogy a tanács – más városi önkormányzatokkal ellentétben – minden jogosultnak biztosítja az ösztöndíjat.

Természetesen azt sem hallgathatjuk el, hogy az önkormányzat sokat/eleget (?) áldoz a kolozsvári tanintézmények korszerűsítésére is. Amikor a minisztériumtól késik a pedagógusbérekhez szükséges pénz, akkor megelőlegezi a hiányzó összeget. Ezen kívül pár éve ingyenes közszállítási bérletet is kapnak az iskolások.

A havi ösztöndíj nagyon fontos tényező. A gyermek ugyebár örül, hogy „pénzt keres”, a szülő is örül, hogy néhány apróság megvásárlására futja ebből az összegből. Gondolom, legjobban a szociális ösztöndíjban részesülő, (talán) mélyszegénységben élők örülnek a legjobban, habár a havi 70-75 lejből nem sokra futja. De nem sok a havi 120 lej vagy 125 lej sem: mondhatni egy fél pár jó minőségű lábbelit lehet vásárolni belőle – már ha lehetséges ilyesmi. A sort még folytatni lehet, hiszen csak a szülők a megmondhatói, hogyan tudnak eleget tenni gyermekük óhajainak, kifizetni az esedékes költségeket, megvenni a mindennapit.

Köztudott, hogy Kolozsvár idei költségvetése pár millió lejjel kevesebb a 2017-esnél. Mégis felmerül bennem a kérdés: vajon ez az ötlejes ösztöndíjnövelés a legtöbb, amit a város jelen pillanatban adhat gyermekeinek?

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ