Ösztöndíjjal vonzaná a gyógyszergyár a szakiskolásokat
Vissza

Ösztöndíjjal vonzaná a gyógyszergyár a szakiskolásokat

A vegyésztechnikusi pályát próbálja meg népszerűsíteni a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Terapia gyógyszergyár, e célból tájékoztató és népszerűsítő tevékenységet kezdeményeznek.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő a kezdeményezés kapcsán tartott sajtóértekezleten kifejtette: a szakoktatás és a gyári munka ma teljesen mást jelent, mint 30-40évvel ezelőtt, a nyolcadikosok szülei mégsem szívesen adják szakiskolába gyerekeiket. Ezen a mentalitáson akar változtatni a tanfelügyelőség, ezért már ősszel elkezdik a szakoktatás népszerűsítését, jövő év áprilisában és májusában pedig gyárlátogatásokat szerveznek a szülőknek, hogy azok a saját szemükkel győződjenek meg arról, mit is jelent a vegyipari munka. Cuibus csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy idén nem sikerült hegesztő szakosztályt indítani, habár óriási a kereslet e szakma művelői iránt, a havi bérek pedig – a főtanfelügyelő értesülései szerint –  megközelítik az ezer eurót.

Dragos Damian, a Terapia gyógyszergyár vezérigazgatója elmondta: a gyár kész havi 600-700 lejes ösztöndíjat biztosítani három éven át azoknak a tanulóknak, akik kitanulják a vegyésztechnikusi szakmát.

– A gyógyszergyárban dolgozó technikusok nettó fizetése havonta 800-1000 euró közötti. Ha jövő tanévre sikerül egy osztálynyi, azaz 28 gyereket meggyőzni, hogy a vegyésztechnikusi szakmát kitanulja, akkor nekik havonta 600-700 lej körüli ösztöndíjat adunk, a gyár évente 100 ezer lejt szán ösztöndíjakra. Ehhez az összeghez még hozzá kell tenni azt a havi 200 lejt, amit az állam nyújt minden szakiskolásnak. Három év múlva három osztálynyi gyereknek tudjuk biztosítani a fentebbi ösztöndíjat, amelyek összértéke el fogja érni a 300 ezer lejt. A gyógyszergyárban a lehető legkorszerűbb gépek állnak a vegyészek rendelkezésére. Jelenleg 950 alkalmazottunk van, akik három váltásban dolgoznak. Az utóbbi három évben 80 munkavállalót vesztettünk, aki más céghez ment dolgozni. A gyár számára fontos, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a szakma iránt – magyarázta a vezérigazgató.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ