Osztálytermi oktatással kezdődhet a második félév
Vissza

Osztálytermi oktatással kezdődhet a második félév

Újranyitják az iskolákat február 8-án, azaz a 2020/2021-es tanév második félévétől kezdődően – döntött az államfő, a kormányfő, az oktatási és az egészségügyi minisztérium vezetősége ma délután. Klaus Iohannis erre vonatkozóan bejelentette: az eddig ismert három forgatókönyv helyett négy változat léphet majd életbe a település fertőzési mutatójának függvényében. Megkeresésünkre Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: egyetért az iskolák újranyitásával, mivel hatékonyabbnak tartja az osztálytermi oktatást az online tudásátadásnál. Török azt is elmondta: Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter tegnap délelőtti kétórás, megyei főtanfelügyelőknek és főtanfelügyelő-helyetteseknek tartott videokonferencián még azt nyilatkozta, hogy a végső döntést csak csütörtökön közlik velük. A megyei tanfelügyelőségek pedig ezt követően értesíthetik a hatáskörükbe tartozó iskolákat, tanintézet-vezetőket.

– Nagyon jó döntésnek tartom az iskolák újranyitását a 2020/2021-es tanév második félévétől kezdődően, hiszen az osztálytermi oktatás az online tevékenységgel összehasonlíthatatlan. A tanügyminiszter hétfőn délelőtt kétórás videokonferenciát tartott a megyei tanfelügyelőségek vezetőinek, ahol azt mondta, hogy csütörtökön születik meg a végleges döntés az iskolák újranyitását illetően. Ezt követően pedig minden tanfelügyelőség értesítheti a hatáskörébe tartozó tanintézményeket. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen folyamatos a munka; a járványügyi helyzetre vonatkozó hivatalos forrásokból tájékozódunk, hogy alakul a fertőzési mutató a különböző településeken – nyilatkozta lapunknak Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Az államfő, a kormányfő, az egészségügyi és az oktatási miniszter ma délután 3 órától több mint egy órán át tárgyalt, majd délután öt órakor az államfő bejelentette: egyhangú döntés született az iskolák február 8-i újranyitásáról. Ennek értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzési mutató nem haladja meg az 1 ezreléket, mindenki osztálytermi oktatásban részesül hétfőtől. Azokon a településeken, ahol a fertőzési mutató 1-3 ezrelék közötti, a sárga forgatókönyv lép életbe, és csak az óvodások, az elemi tagozatosok, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek mennek iskolába, másoknak marad az online oktatás. A 3-6 ezrelék közötti fertőzési ráta esetében a vörös forgatókönyvet alkalmazzák, azaz csak az óvodások és az elemisták járnak iskolába, a többiek online oktatásban részesülnek. Amennyiben a fertőzési mutató meghaladja a hat ezreléket, akkor az óvodától kezdődően a tizenkettedik osztályig bezárólag mindenki online tanul.

Klaus Iohannis rámutatott: azt figyelembe véve döntöttek az iskolák újranyitásáról, hogy Európában csak három országban tartja zárva tanintézeteit. Az államfő azt is elismerte, hogy a hétfői félévkezdésig még tisztázni kell, hogyan szűrik ki az iskolában a beteg gyerekeket, hány gyerek megbetegedésekor zárnak be egy-egy iskolát. Hozzátette: az erre vonatkozó rendeletet nagyon rövid időn belül elfogadhatják.

Az iskolások napi tesztelésének lehetetlenségére figyelmeztetett több pedagógus és tanügyi szakszervezeti vezető is. Úgy vélik, nehezen megvalósítható, hogy 300-400 iskolást naponta egyetlen egészségügyi nővér teszteljen. 

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerint a közoktatásban dolgozóknak elsőbbséget kellene élvezniük az oltás beadatásakor. Különösen arra való tekintettel, hogy 126 ezer tanügyis közvetlen kapcsolatba kerül a gyerekekkel. Február 1-jéig 193 573 tanügyi alkalmazott jelezte, hogy hajlandó beoltatni magát COVID-19 ellen – közölte a tanügyminisztérium hétfőn. Ebből 147 314 személy az iskolai, 46 259 személy a felsőfokú oktatásban dolgozik.  A minisztérium közleménye szerint eddig az egyetem előtti oktatás szintjén a 292 872 alkalmazott fele, 50,3%-a jelezte, hogy kész beoltatni magát, míg a felsőoktatásban a 60 389 személy 77 százaléka nyilatkozott hasonlóan.  A közleményből az is kiderül, hogy az oktatási rendszerben eddig 27 033 személy kapta meg legalább az első dózist, ami az összes munkavállaló 14 százalékát teszi ki – írta az Agerpres hírügynökség.

A tanügyminiszter azt is elmondta: február 4-re újabb 60 ezer darabos laptop-szállítmányt várnak, hogy azok a gyerekek, akik egészségi okokból nem vehetnek részt a tanórákon, be tudjanak kapcsolódni az online oktatásba. Amennyiben a pedagógus egészségi állapota az, ami miatt ellenjavallt az osztálytermi oktatás, akkor az órarendet úgy kell összeállítani, hogy a gyerekek hetente egy nap otthonról tanuljanak, és csak ezeknek a tanároknak az óráit hallgassák.

A Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) szerint az osztálytermi oktatásra való visszatérés a normalitáshoz való visszatérést jelenti, ám el kell kerülni újabb fertőzésgócok kialakulását, és fokozottan kell figyelni a krónikus betegségben szenvedő iskolásokra és pedagógusokra, akik könnyebben elkapják a vírust. A FSLI álláspontja szerint az iskolákat el kell látni megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerrel, helyesen kell tájékoztatni a takarítószemélyzetet, és az oltáskor elsőbbséget kell élvezniük a pedagógusoknak. A tanügyi szakszervezet szerint a második félév tanóráit és pótórákat úgy kell beosztani, hogy az ne legyen fárasztó sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak. Különös figyelmet kell szentelni a szimultán oktatásban részesülő gyermekeknek, illetve a nekik tartott pótóráknak. A házi feladatok csökkentését is jó gondolatnak találja a szakszervezet, hogy a gyermekeknek legyen idejük kipihenni magukat. A FSLI szerint az osztálytermi oktatáshoz való visszatérés sok stresszel fog járni, és már el kell kezdeni megszervezni a vizsgák lebonyolítására.

„Nagyon sokat tanultunk az online oktatás során. Szükség van az iskolák újbóli megnyitására, de nagyon szigorúan be kell tartatni a szabályokat. Felelősségteljes magatartásra van szükség mind a pedagógusok és a szülők, mind a gyerekek részéről. A szülők szerepe nagyon fontos, hiszen a lehetetlennel határos, hogy az iskolában minden nap megvizsgálják a diákokat. A személyzethiány miatt ez a feladat a szülőkre hárul, akik könnyen kiszúrhatják, hogy gyermekük beteg. Nem tévedhetünk, mert nem kockáztathatjuk sem a gyermekeink, sem a tanügyi alkalmazottak egészségét. A kormánynak meg kell értenie, hogy az oktatáshoz felelősségteljesen kell viszonyulni: a bérfagyasztás helyett pénzt kell kiutalni a megfelelő működésre” – nyilatkozta Simion Hancescu, a FSLI elnöke.

Továbbra is megkapja az egyik szülő fizetése 75 százalékát, ha a hatóságok a járványhelyzet miatt úgy döntenek, hogy egy adott településen online oktatás lesz – jelentette ki kedden Raluca Turcan munkaügyi miniszter. A kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy azok a szülők, akiknek online oktatásban lévő kiskorú gyerekük felülvigyázása okán otthon kell maradniuk, fizetésük 75 százalékának megfelelő állami támogatásra jogosultak. Hasonló intézkedést hoztak 2020. március-májusában, amikor a szükségállapot alatt bezárták az óvodákat.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...
Fejleszt Szilágy megyében a fejlesztési ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ