Őszi Aukciót rendez a Quadro Galéria
Vissza

Őszi Aukciót rendez a Quadro Galéria

Online megrendezésre kerülő Őszi Aukciót szervez a kolozsvári Quadro Galéria: az október 7. és 9. között zajló árverésre a galéria honlapján – www.licitatie.galeriaquadro.ro – kerül sor, de az eladásra bocsátott tételek szeptember 26-tól október 7-ig megtekinthetők a Quadro új székhelyén, a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt, hétköznapokon 10 és 18 óra között – derül ki a szervezők közleményéből.

Mint írják, a 120 alkotásból álló aukciós gyűjtemény az erdélyi modern művészet gazdagságát és változatosságát szemlélteti. A válogatást Ziffer Sándor 1912-ben festett gazdag színvilágú enteriőrje nyitja és Mattis Teutsch Jánosnak a háború évei alatt festett expresszionista tájképe folytatja.

A két világháború közötti anyag legkorábbi darabja Aba Novák Vilmos Aktok tájban (1921) című olajfestménye, amely tökéletesen fémjelzi legkiválóbb művészeinknek azt a törekvését, hogy közvetlen a háború utáni időszakban, a valóságból elvágyakozva egy képzeletbeli Árkádiát keressenek – fogalmaz a közlemény, hozzátéve: ezzel a tendenciával párhuzamba helyezhetjük azt a nagyszámú nagybányai festményt és grafikát, amelyek viszont a valóságos tájat árkádiai derűvel ruházzák fel. Kiemelik Tagyosi Rátz Péter monumentális Szénatartók a Kereszthegy alatt (1926 k.) című festményét, valamint Boldizsár István, Udvardy Ignác, Litteczky Endre, Paál Albert vagy Shakirov Sebestyén tájképeit.

A kolozsvári iskola berobbanását a hazai művészeti életbe Tasso Marchini telített színű, ritka csendélete jelzi, amelyet a festő máramarosszigeti periódusában festett, 1934-ben – írják. A sorozatot Bene József, Traian Bilțiu-Dăncuș, Szolnay Sándor, Aurel Ciupe, Miklóssy Gábor, Mohy Sándor, Abodi Nagy Béla és Anton Lazăr művei folytatják, a válogatást továbbá kiegészíti Szervátiusz Jenő jelentős terrakotta szobra, a Kismadár, amelyet a szobrász 1943-ban jelentős csoportos kiállításokon mutatott be.

A székely művészek alkotásai nagyszámban szerepelnek az aukción, kiemelkedik ezek közül Nagy Imre remek portréja, Balázs Imre, Szász Endre és Plugor Sándor pasztelljei és akvarelljei, valamint Páll Lajos olajfestményei – fogalmaznak.

A teljes aukciós katalógus szeptember 26-tól kezdődően megtekinthető a www.licitatie.galeriaquadro.ro honlapon.

(Borítókép: Tasso Marchini – Csendélet gyümölcsökkel, 1934. Forrás: licitatie.galeriaquadro.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ