Oscar-díj – Érdekességek az elmúlt évtizedekből
Vissza

Oscar-díj – Érdekességek az elmúlt évtizedekből

Los Angelesben vasárnap este – romániai idő szerint hétfő hajnalban – 93. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat.

Az első díjat 1928-ban az egyetlen Oscar-díjas némafilm, a Wings kapta. (2011-ben – eddig utolsó fekete-fehér filmként – a francia A némafilmes nyert, amely szintén némafilm, csak a legvégén hangzik el egy rövid dialógus.) Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939). A legjobb film kategóriában az első nem amerikai győztes a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948) volt. Tavaly a dél-koreai Élősködők a legjobb film kategória első nem angol nyelvű nyertese lett, az alkotást a legjobb nemzetközi filmek, a rendezők és az eredeti forgatókönyvek között is díjazták.

Elsőként Leo McCarey nyert rendezőként és forgatókönyvíróként is (A magam útját járom, 1944). Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. A dél-koreai Bong Dzsun Ho az Élősködőkért tavaly e három kategória mellé begyűjtötte a legjobb nemzetközi filmért járó szobrocskát is, s ezzel megismételte Walt Disney 1953-as teljesítményét, egyetlen este négy Oscart vehetett át. „Összetettben” még mindig Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával, amit 59 jelölésből kapott.Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplők közt is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, Lorent egyben elsőként díjazták nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya).

A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben.

A legtöbb Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet, a család tavaly 93. jelölését gyűjtötte be a filmzene területén.

A filmek közt A Gyűrűk Ura – A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. A Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött. Hozzájuk csatlakozhat most Frances McDormand, aki A nomádok földje egyik producere is, így az első nőként izgulhat a legjobb főszereplő és a legjobb film kategóriában is. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

A Joan Fontaine-Olivia de Havilland színésznő testvérpár mindkét tagja Oscar-díjas, rajtuk kívül a Lionel és Ethel Barrymore testvérpáros nyert a színészek között. A férfiak között az egyetlen jelölt testvérpár a Jokerért tavaly díjazott Joaquin Phoenix és fiatalon meghalt bátyja, River (Üresjárat, 1988).

Hét olyan film van – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) –, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett, erre idén a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Viola Davis és Chadwick Boseman) esélyes. A vágy villamosa (1951) és a Hálózat (1976) három színészi Oscar-díjat kapott.

A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja. Saját maga által rendezett filmben Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni nyújtott Oscar-díjas színészi alakítást. A rendezők között kilenc jelöléssel Martin Scorsese a rekorder.

A színészek közt Richard Burton hét, Peter O'Toole nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjjal vigasztalódhatott. Glenn Close-t idén szintén nyolcadszor jelölték, de mindeddig nem díjazták. A filmek között A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) szerepelt a legkiábrándítóbban, a 11 jelölésből egyet sem váltottak díjra.

A színészek közül legidősebben Christopher Plummer (82) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O'Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, „miniatür” Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben. A rendezők közül legidősebben Clint Eastwood (74, Millió dolláros bébi), legfiatalabban Damien Chazelle (32, Kaliforniai álom) nyert. Az amerikai James Ivoryt a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában (Szólíts a neveden!, 2017) 89 évesen díjazták, ezzel ő lett az Oscarért folyó verseny legidősebb nyertese. Az első fogyatékossággal élő, siketnéma Oscar-díjas Marlee Matlin volt (1986).

Az operatőrök közül csak a mexikói Emmanuel Lubezkit ismerték el három egymást követő évben Oscar-díjjal (2013–2015).

Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. Három éve Kobe Bryant egykori profi kosárlabdázó a Dear Basketball című animációs rövidfilm írójaként nyert szobrocskát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...