Országszerte sztrájkőrséget tartanak a prefektusi hivatalok előtt a védelem és a közrendfenntartó erők szakszervezetei
Vissza

Országszerte sztrájkőrséget tartanak a prefektusi hivatalok előtt a védelem és a közrendfenntartó erők szakszervezetei

Országszerte sztrájkőrséget tartanak csütörtökön, az év utolsó napján a prefektusi hivatalok előtt a védelmi erők, rendőrök és a börtönőrök érdekvédelmi szervezetei a kormány által szerda este bejelentett bérbefagyasztások elleni tiltakozásként.

A Publisind szakszervezeti szövetséghez és az Országos Szakszervezeti Tömbhöz (BNS) tartozó védelmi és belügyi szakszervezetek, a rendőröket képviselő Europol szakszervezet, a börtönőrök érdekvédelmi képviseletének szervezetei mellé a törvényszéki jegyzők, a közigazgatásban, a szociális szférában dolgozók Publisind szövetséghez tartozó szakszervezetek is csatlakoznak.

Az érdekvédelmi szervezetek felháborítónak tartják a kormány azon döntését, hogy a központi és a helyi közigazgatás alkalmazottainak fizetése és pótlékai, beleértve a közjogi méltóságokat és az ezekkel egyenértékű beosztásokat betöltő alkalmazottak bruttó bérét, a 2020 decemberi szinten maradnak 2021-ben. A védelem, a közrend és nemzetbiztonság szférájában tevékenykedők már 8 hónapja az első sorban küzdenek a koronavírusjárvány ellen, és ezrével kapták el hivatásgyakorlás közben a vírust.

A Publisind szerint a bérbefagyasztás, ahelyett, hogy megoldaná, el fogja mélyíteni a béregyenlőtlenségeket a közszférában. A szakszervezet azt is nehezményezi, hogy a súlyos munkaerőhiány ellensúlyozásaként túlterhelik a meglévő személyzetet, amelynek tagjai még a koronavírus elleni védőfelszereléseket, a teszteléseket is saját zsebből kellett kifizetniük.

Kolozsváron a szamosújvári börtön alkalmazottjai tiltakoztak a tervezett sürgősségi kormányrendelet ellen, amely a bérek és nyugdíjak 2021-re szóló befagyasztását, a nettó minimálbér „nevetséges” 41 lejjel való emelését tűzte ki célul. Szószólóik, Florin Mureşan, az Országos Büntetésvégrehajtó Intézetek Alkalmazottai Szakszervezetének (SNLP) Kolozs megyei alelnöke és Florina Cioncan, az Europol Kolozs Megyei Szakszervezetének elnöke a sajtónak elmondták: két éve törvényesen járó béremelésüket eddig semmi konkrét lépés nem követte, miközben a rendőrségben és a csendőrségben ez megtörtént. A vírus miatt nekik több a feladatuk, sokat túlóráznak, és munkájukból adódóan nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve: országos viszonylatban 12 ezer társuk betegedett meg, közülük harmincan haltak meg.

A tüntetők transzparenseiken is azt hirdették, hogy párbeszédet, megértést és megbecsülést várnak a kormánytól. „A törvény alkalmazását, nem áthágását akarjuk”, „Nem akarunk többé palimadarak lenni”, „Bérezést akarunk, nem megkülönböztetést” stb. – állt a molinókon. A tiltakozók januárra további tüntetéseket és munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek.

A szerző felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás