Országos program révén támogatnák a kreatív iparágat
A fiatalok elvándorlását is akadályozná a szektor fejlesztése
A fiatalok elvándorlását is akadályozná a szektor fejlesztése
Vissza

Országos program révén támogatnák a kreatív iparágat

A kulturális és kreatív iparágban dolgozóknak nyújtana hathatós segítséget a vállalkozás elindításában és a kezdeti években az a törvénytervezet, amelyet Hegedüs Csilla, az RMDSZ képviselőjelöltje ismertetett a mai sajtótájékoztatón. Az Első kreatív cég nevű program révén 50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban részesülnének a 35 évnél fiatalabb kreatív cégalapítók, sőt a létrehozástól számított első két évben az általuk vezetett vállalkozások számára adómentességet is biztosítanának. A kreatív iparág nagyon sok fiatalt foglalkoztat, ezért úgy vélik, támogatásával hozzájárulhatnak a fiatalok itthon tartásához. Kolozsvár és vonzásköre jól áll a kreatív iparág szempontjából, hiszen rengeteg cég a megyeközpontban fejti ki a tevékenységét. Az ország északnyugati régiójában bejegyzett kreatív iparág művelésével foglalkozó kereskedelmi társaságok 53%-a Kolozsváron tevékenykedik – mutatott rá a sajtótájékoztatón Oláh Emese alpolgármester.

Hegedüs Csilla RMDSZ-es képviselőjelölt a mai sajtótájékoztatón bejelentette: szaktanácsadókkal kidolgozott egy, a kreatív iparágban dolgozó munkavállalókat támogató törvénytervezetet. Elmondta: ha megválasztják, akkor a kreatív iparágak támogatására vonatkozó lesz az első törvénytervezet, amelyet 2021 első felében benyújt. Hozzátette: ellenkező esetben az RMDSZ-frakció vállalja fel ezt az ügyet, új munkahelyek teremtése kapcsán. – Az EU-nak hihetetlenül fontos finanszírozási programjai vannak a kreatív iparág számára. Érdekes munkahelyek ezek, amelyek esetében nagyon sok fiatal és nő dolgozik otthonról. Ide sorolható az építészet, a reklámipar, a művészet, a kézművesség, a dizájn, a filmipar, a szoftverfejlesztés, a könyvkiadás és a médiaipar is, nem beszélve a számítógépes játékokról, amelyekben a kreativitásunkat használhatjuk – fogalmazott Hegedüs, aki óriási potenciált lát a kulturális és kreatív iparágban. – Ha sikerül hatékonyabb támogatást biztosítani ennek a szektornak, akkor ezzel hozzájárulhatnánk a fiatalok itthon maradásához. Ellenkező esetben hiába építtettünk rakétapajzsot Deveselun, az ország húsz év múlva kiürül – tette hozzá a képviselőjelölt.

A tervezet lényege, hogy létrehozzák az Első kreatív cég elnevezésű országos programot, amelynek értelmében 50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban részesülnének azok a 35 évnél fiatalabbak, akik ilyen szakterületen alapítanak céget. A létrehozástól számított első két évben a cégeknek adómentességet biztosítanának, az ilyen cégeknél dolgozó 26 évnél fiatalabb munkavállalóknak pedig nem kellene jövedelemadót fizetniük. Hasonló programot már beindítottak Lengyelországban.

A törvénytervezet kapcsán Hegedüs Csilla a jövő héten még megbeszélést folytat az ebben a szektorban dolgozó nőkkel, hogy az érintettek által vázolt minden kérdésre próbáljanak megoldást találni, nagyobb támogatáscsomagot összeállítani. Hegedüs rámutatott: a Startup Nation programot a kormány nem veszi komolyan, hiszen a pályázó cégek felének egymilliárd lejes tartozása van. Úgy véli, ez is indokolja az Első kreatív cég program létrehozását, amely jól kidolgozott üzleti terv birtokában lehetőséget teremt a kezdőtőke megpályázására.

– A kreatív iparág dinamikusan fejlődő ágazat, amire oda kell figyelnünk. A legutolsó hivatalos, 2016-os adatok szerint az Európai Unióban 12 millió fős alkalmazott-táborról beszélhetünk, ami az uniós munkavállalók 7,5%-ának felel meg. Ötször annyi alkalmazottja van, mint a vegyiparnak, illetve 2,5-szer annyi, mint a gépgyártó iparnak. Ebből az ágazatból kerül ki az EU GDP-jének 5,3%-a – hangsúlyozta az iparág fontosságát a sajtótájékoztatón Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Oláh Emese elmondta: Kolozsvár és vonzásköre jól áll a kreatív iparág szempontjából, hiszen rengeteg cég a megyeközpontban fejti ki a tevékenységét. Az ország északnyugati régiójában bejegyzett kreatív iparág művelésével foglalkozó kereskedelmi társaságok 53%-a Kolozsváron tevékenykedik – mutatott rá.

– A kreatív iparágban tevékenykedő cégek önkormányzati támogatása eléggé korlátozott. A polgármesteri hivatal nem támogathat kereskedelmi társaságokat, kereskedelmi tevékenységeket, ezért olyan szervezeteken keresztül támogatjuk ezt az iparágat, mint a PONT Csoport, és más nem kormányzati szervezetek, amelyek felvállalták az iparágban tevékenykedők segítését. Ugyanakkor az önkormányzat ipari parkot is létrehozott a kreatív és IT-szektorban tevékenykedő cégek számára, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk a fejlődésükhöz – beszélt a helyi vonatkozásokról az alpolgármester.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Humora, átlényegülő tehetsége ...
Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ