Országos jelentőségű lelet Magyarszováton
Vissza

Országos jelentőségű lelet Magyarszováton

Országos jelentőségű építészettörténeti leletek kerültek napvilágra nemrég a magyarszováti unitárius templom helyreállítási munkálatai során – nyilatkozta lapunknak Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök, a Magyar Unitárius Egyház építészeti és műemléki tanácsadója, továbbá Weisz Attila művészettörténész. Egy 15. századi boltzáró kőről van szó, amelyen gót betűs felirat és országcímer látható. „Az igényesen faragott kőelem, számos egyéb boltozattöredékkel együtt 1790-ben, a boltozat lebontását követően került a nyugati portikusz alapozásába. A mostani munkálatot a román kormány Műemléki Bélyeg pályázata és a magyar kormány Rómer Flóris-programja tette lehetővé. Ez utóbbi lebonyolítója a Teleki László Alapítvány” – tudhattuk meg Furu Árpád Facebook-bejegyzéséből. Weisz Attila művészettörténész úgy vélte, az országos jelentőségű lelet nagyon fontos a szakemberek számára.

Középkorból származó, jelentős építészettörténeti leletek kerültek napvilágra Magyarszováton, az unitárius templom helyreállítási munkálatai során. 

– Több éve tervezzük ezeket a munkálatokat, az előtanulmányok és a tervek az előző években már elkészültek. Az építkezési engedély kiváltását és a finanszírozás megpályázását követően, idén nyáron el tudtuk kezdeni a munkát is, amely a templom alapozásának megerősítését szolgálja. Eddigi története során, a magyarszováti dombok sajátos talajmechanikai problémái miatt a templom falai folyamatosan repedtek, mozogtak. Az idei munkálatok kifejezetten az alapok megerősítését célozták, és ezeket néhány héten belül sikerül is lezárni. Jövőre reményeink szerint folytatjuk a falak megerősítésével, de az anyagiak függvényében természetesen a teljes helyreállítást megvalósítanánk – közölte Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök, a magyar unitárius egyház építészeti és műemléki tanácsadója.

– A magyarszováti unitárius templom középkori épülete már a két világháború között felkeltette a szakemberek érdeklődését. A templomépület a középkorban a Suky család patronátusát élvezte, ezért kapta az épület a különleges belső díszítéseit. Amikor az utolsó Suky 1790-ben az épületen elég komoly beavatkozást hajtott végre, és a középkori boltozatot lebontotta, az épületet megtoldották egy déli és egy nyugati portikusszal. Ezek alkotják a mostani leletegyüttes keretét. A portikuszok alapozásába és falaiba ekkor került a régi boltozat kőanyaga, ezzel együtt a boltozat két záróköve is. A templomépületben öt zárókőnek kellett lennie. Három zárókövet még a Suky László idejében félretettek, azaz nem raktak be az alapozásba. Ezek ismertek voltak korábban is: Kelemen Lajos hívta fel a zárókövekre és a templom falképeire a figyelmet. Az egyik zárókövön pápai címer látható, a másikon országcímer. Van még egy boltozati zárókő, amelyen a Suky-címer található, ez a déli portikusz oromzatába van befalazva. Ami most előkerült, az a negyedik zárókő, ami a szentélyben lehetett. Ennek különlegessége, hogy a zárókőnek az oldalsó fele is díszített volt, és latin nyelvű, gót betűs feliratot is hordoz: Arma Regni Hungariae, azaz a Magyar Királyság címere. A mostani leleteket országos jelentőségűnek tartom. Stilisztikailag a vajdahunyadi vár egyes elemeihez állnak közel, nyilván nem nagyságrendileg, hanem a díszítőelemek, a kompozíciók tekintetében. A lelet művészi minősége, az oldalfeliratos zárókő különleges helyet érdemel az erdélyi és magyarországi középkori művészettörténetben, a szakemberek számára sokat jelent – összegzett Weisz Attila.
 
– Ami most napvilágra került, az részben várható volt, legalábbis reménykedtünk. Tudtuk, hogy a boltozat köveit felhasználták, de hogy a munkálatok melyik fázisában mit találunk, ezek milyen állapotban élték túl az újrahasznosítást, az nem volt egyértelmű. A csapatunk, amelynek tagja Csók Zsolt régész is, most a templomfal külső felén dolgozik, így ami a fal belső felén van, azt nyilván nem láthatjuk. Ez azt is jelenti, hogy a beépített kövek egy része nem lesz elérhető, és azt is be kell látni, hogy egyes részletek bizonyára örökre elvesztek. Sikerült beazonosítani az egykori sekrestyét is, igaz, szokatlan helyzetben, a templom déli oldalán. Reménykedünk, hogy a munkálatok további kutatási eredményeket is hoznak – nyilatkozta még Furu Árpád a lelet kapcsán.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ