Országos erdősítési kampány kezdődött
Vissza

Országos erdősítési kampány kezdődött

Erdősítési kampányt indított a környezetvédelmi minisztérium, ennek keretében idén 53 millió facsemetét ültetnek, 2500 új erdőt hoznak létre és 7000 létező fiatal erdőt egészítenek ki szerte az országban.

Az Országnyi erdő elnevezésű projekt keretében Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel és Florin Cîțu miniszterelnök-jelölttel közösen ültette el az első tölgyfacsemetét a Dâmbovița megyei Uliești-en, annak a Bukaresttől a Kárpátok hegyláncolatáig terjedő - a középkori török betörések idején a helyieknek menedékül szolgáló - Codrii Vlăsiei erdőségnek a helyén, amelynek fennmaradt szigetei mára 35 ezer hektárra zsugorodtak.

Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia a 21. században is ipari mértékű törvénytelen erdőirtással szembesül. Iohannis a meglévő erdők, "Románia zöld aranyának" hatékonyabb védelmére, és bővítésére szólította fel a hatóságokat. Rámutatott: Romániának kötelessége megőrizni a területén található, védettnek nyilvánított érintetlen erdőket, ugyanakkor szervezett és törvényes körülmények között kell hasznosítania a kitermelhető faanyagot.

Az államfő szerint az erdőt nemcsak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni: szerinte a klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.

Romániában rendszeresen tüntetnek a környezetvédők az illegális erdőirtás megfékezésé követelve, és az erdészeket érő támadások ellen tiltakozva. Az erdészek szakszervezete szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.

A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ami több a törvényesen kitermelhető 18 millió köbméternél.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...
Lezárult a levélvoksolás, szombaton ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ