Örömfőzés, terepfutás és gyermekfoglalkozások a néprajzi múzeumban
Vissza

Örömfőzés, terepfutás és gyermekfoglalkozások a néprajzi múzeumban

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) vasárnap, augusztus 21-én örömfőzésre, a 4. KMN Donaton terepfutóversenyre, valamint a gyermekek számára szervezett kézműves foglalkozásokra került sor.

Egyes esetekben a hajnali és a reggeli zápor miatt a sátor összeomlott, de a röviddel kilenc óra után a helyszínen jelen lévő csapattagok viszont „újraélesztették” a viszontagságos időjárási viszonyok miatt elengedhetetlen berendezést.

A szervezők szerint mintegy négyszázan iratkoztak be a Donaton terepfutó versenyre (Kiss Olivér felvételei)

Az örömfőzésen többek között szakmai csoportok, diplomaták, civil szervezetek és sajtóorgánumok, valamint felsőoktatási intézmények képviselőiből álló csapatok vettek részt, de volt olyan, aki egyedül készített finom ételt a jóra fordult időjárás következtében felbátorodott és a helyszínre érkezett érdeklődőknek és a terepfutóverseny résztvevőinek. A zápor miatt nem minden csapat volt biztos abban, hogy összejön az örömfőzés, egyesek már csak a tojásrántotta elkészítését akarták bevállalni, végül viszont a csapatok jelesül teljesítették a feladatot.

Szenkovics Dezső, a Sapientia - EMTE kolozsvári karának a dékánja sokszor és gondosan kóstolgatta a csapat főztjét

A Szabadság munkatársai erdélyi magyar krumplipaprikással próbálkoztak, ám Zay Éva kolléganőnk kijelentette: amennyiben ismét elered az eső, akkor csak kolbászos krumplilevessel lepjük meg a zsűrit. Ennek tagjai külön értékelték a Dézsi Ildikó javaslatára az üstbe került zöldborsót, ami sajátos ízt adott az ételnek, így „Az ízek szabadsága” díjban részesítették a Balázs Bence főszerkesztő-helyettes és séf, valamint a csapata által előállított finomságot.

A Donaton egyik versenyzője...

Az örömfőzésen részt vevő mindegyik csapat fáradozását és ételét díjazták, szellemes címekkel, kiemelve a készítményeknek valamilyen jellegzetességét, érdekességét. A Barabás Miklós Céh első alkalommal vett részt a rendezvényen, palóc gulyásukat  „Sava borsa” díjjal jutalmazták. Az EMKE túrós csuszája az „Örömfőzés oszkárja” díjat érdemelte ki, a Pro Agricultura Egyesület disznót sütött, a zsűri értékelte a szép tálalást „Királyi konyha” díjjal. A kolozsvári rádió csapata szilvalekvárt készített rummal és kardámonnal ízesítve, díjuk neve is találó – „A legízletesebb díj”.

A sártengert csak azok nem sínylették meg, akik gumicsizmában mentek a helyszínre

A BorsaRock és a Kriza János Társaság feketesörben párolt marharagut készített galuskával, kiérdemelve „A legkülönlegesebb díjat”. A Buzai Mangalica Egyesület pörköltje „A legzsengébb díjjal” büszkélkedhet, a Rupicapra Gastro Kolozsvár babgulyását „Dupla vagy semmi” díjjal jutalmazták, a Mintaszülők 007 csapatának babgulyása a „Legháziasabb” díjat, míg az EMNP Kolozsvári csapatának sült ökrös babgulyása „Alternatíva” díjat kapott. A Bejön a vidék csapata lecsót készített nagyon ízletesen, díjuk az „Egyszerűen jó”, a kolozsvári magyar konzulátus csapatának alföldi gulyása „A legmagyarosabb díjat” vívta ki.

A gyermekek több foglalkozás közül választhattak

Az andrásházi Bonanza panzió és étterem tepertőt olvasztott, „Egyszerű és nagyszerű” lett a díjuk, az RMDSZ helyi szervezete csapatának – szakács nélkül maradva, de mégis helytállva – gulyását „Megcsináltuk” díjjal értékelték. A Sapientia tudományegyetem csapata mangalicás babgulyást készített lestyános hagymával, díjuk „A legerdélyiesebb”.

A zsűri éppen a Szabadság díjnyertes főztjét kóstolja

A Rhédey kávézó káposztás főztjét „A legkolozsváribb díjjal” ismerték el, a Miszter Vikás a pandzsábi varázsséf spenótos csirkéje sáfrányos rizzsel „A legbűvösebb díjat” kapta. Az Anyó csapat „egérfarok” aprófánkja hecserlivel a „legeredetibb”, a Wedas cég csapata mediterános lecsót készített, amelyben találkozott az oltyán paradicsom a magyar kolbásszal, „a legbarátságosabb” díjas lett.

(A Tompa Réka által készített borítóképen a Szabadság főzőcsapata látható)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Betétdíjas rendszerrel a ...
Könnyített eljárással igényelhető az ...
Béremelést követelnek a tanügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ