Orbán Viktor vagy hazudik, vagy nem érti a világot – reakciók a tusványosi beszédre
Vissza

Orbán Viktor vagy hazudik, vagy nem érti a világot – reakciók a tusványosi beszédre

A Liberálisok szerint Magyarország biztató pályáját Orbán Viktor miniszterelnök fenyegeti a legjobban, a DK szerint Orbán Viktor vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális, a Nézőpont Intézet elemzője szerint pedig nemzetegységesítő beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn.

Liberálisok: Magyarország függetlenségét Orbán veszélyezteti

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint Magyarország biztató pályáját Orbán Viktor miniszterelnök fenyegeti a legjobban, aki „továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja”. Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a kormányfő tusnádfürdői beszédére. A Liberálisok szerint a miniszterelnök az „ország valódi problémái helyett továbbra is a migrációval, a liberalizmussal, Soros Györggyel és az Európai Unióval ijesztgeti a magyarokat”. Orbán Viktor nem beszél arról, hogy kormányának minden igyekezete ellenére tovább csökken Magyarország népessége, mert az emberek százezrével hagyják el az országot a Fidesz szabadságellenes politikája miatt – fogalmaznak. Kiemelték, Magyarország függetlenségére és önállóságára „nem Európa, hanem Orbán és politikája jelenti az igazi veszélyt”.

DK: Orbán vagy hazudik, vagy nem érti a világot

Orbán Viktor miniszterelnök vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője, Gréczy Zsolt szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt a kormányfő tusványosi beszédére reagálva arról beszélt, hogy Orbán Viktor vélekedésével ellentétben „az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése” nem állnak szemben egymással. Liberális demokráciát működtetni annyit jelent, elfogadom, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját – mondta az ellenzéki politikus.

Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor évtizedes harca a saját maga által kreált ellenségeivel nem szól másról, minthogy az állandó fenyegetettség érzését keltse a magyarokban, hogy diktatórikus hatalmát kiteljesítse. „Szabadság vagy Orbán?”; „Európa vagy Orbán?”, még inkább ezek a kérdések a kormányfő szombati beszéde után – mondta Gréczy Zsolt, aki szerint kérdés az is, hogy felszabadult, magabiztos nemzet lesz-e a magyar, vagy egy reszkető és állandó félelemtől elgyötört közösség. Kijelentette: Orbán Viktor és a DK a világ minden lényeges kérdésében szemben áll egymással, mert a „történelem két teljesen eltérő útján” járnak. A DK az erős, szabad, egységes Európát kínálja, amelyben szabadon lehet élni – mondta Gréczy Zsolt.

Jobbik: Orbán elszigetelte a magyarokat Európában

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök „szó szerint a nemzet mészárosa lett”, akit „csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is” – közölte Jakab Péter, az ellenzéki párt frakcióvezetője szombaton az MTI-vel. Szerinte a miniszterelnök „Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson, közben visszavezette Magyarországot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk”. Kiemelte, Orbán Viktor a „magyarokat az unió egyik legszegényebb nemzetévé tette, béremelés helyett pedig most már százezres nagyságrendben telepít be gazdasági bevándorlókat az elüldözött magyarok helyére”. A Jobbik képviselőcsoportjának vezetője szerint „ideje, hogy az őszi önkormányzati választáson Magyarország is beáldozza végre a Fideszt, különben 15 év múlva Magyarország nem az Európai Unió része lesz, hanem orosz gyarmat, egy Orbán nevű orosz helytartóval”.

Ujhelyi: Orbán a maffiaállam építését próbálta magyarázni

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője szerint semmi más nem történt Tusnádfürdőn, minthogy Orbán Viktor miniszterelnök sikertelenül próbálta megindokolni, hogy „miért épített ki az elmúlt években egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot Magyarországon”. Ujhelyi István úgy fogalmazott, a miniszterelnök „zavaros ideológiai magyarázata nem tudta elfedni családja és baráti köre elképesztő meggazdagodását, a hazai egészségügy életveszélyes állapotát, az oktatási rendszer tudatos leépítését, a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását”.

Nézőpont: nemzetegységesítő beszédet mondott a miniszterelnök

A Nézőpont Intézet elemzője szerint nemzetegységesítő beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn. Tóth Erik az M1 aktuális csatornán kiemelte, hogy a Fidesznek a nemzeti politikai gondolkodás 1994 óta a legfontosabb alapelve. Antall József fogalmazta meg miniszterelnökké válásakor, hogy lélekben 15 millió magyart szeretne képviselni, de Orbán Viktor volt az egyetlen, aki ezt valóban meg is valósította – vélekedett az elemző. Tóth Erik azt is mondta – utalva a miniszterelnök szavaira –, hogy 2010-ben egy, a nemzeti gondolkodást előtérbe helyező rendszerváltás kezdődött és ez minden bizonnyal nem 2022-ben ér majd véget.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök lengyel fiatalok között FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ