Orbán Viktor Tusványoson: „Európa a legrázósabb szakasz, kérem, kössék be az öveiket” (FRISSÍTVE)
Fotóriporttal
Fotóriporttal
Vissza

Orbán Viktor Tusványoson: „Európa a legrázósabb szakasz, kérem, kössék be az öveiket” (FRISSÍTVE)

Legélesebben Európa vezetőit bírálta szombati beszédében a magyar miniszterelnök, de a kritikából másoknak is jutott. A politikus szólt ugyanakkor az elmúlt egy év eredményeiről, elemezte a jelenlegi helyzetet, illetve előrevetítette, az elkövetkező időszakban mire lehet számítani.

Megítélése szerint a közeljövő legfontosabb feladatát a 2019-es európai választások jelentik, a magyar kormánynak és a FIDESZ-nek erre kell elsősorban összpontosítania. Ezen kívül a legjelentősebb politikai tervként „a Kárpát-medence újjáépítését” határozta meg.

A pénteki esőzés miatt a tusnádfürdői hétköznapokon futballpályaként használt övezet sártengerré vált, ezért szalmát szórtak le, így a szervezők nevében Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Orbán-Tőkés előadás moderátora felhívta a figyelmet: cigarettázni szigorúan tilos… A múlt évvel ellentétben, idén rendbontás nem történt. 

„Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma már tudjuk, mi vagyunk Európa jövője” – jelentette ki a szombaton Tusványoson Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök igen élesen bírálta a kontinens politikai vezetőit, akiket „alkalmatlannak” tart, ugyanis „nem tudták megvédeni Európát a bevándorlóktól”.

Feladatok, jogok, csaták

Hozzátette: az elkövetkező időszakban a magyar kormány és a FIDESZ legfontosabb feladatát a jövő évre kitűzött európai választások jelentik.

Minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, a hagyományos családmodellt, és jogában áll elutasítani a bevándorlást és a multikulturalizmus ideológiáját. Minden államnak lehetősége kell legyen ahhoz, hogy kijelentse: minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök szerint az elmúlt egy év legjelentősebb és legfontosabb megvalósítása az, hogy az egymilliomodik személy is letette a magyar állampolgársági esküt.

- Nehéz csatában győztünk, közös erővel – jelentette ki Orbán Viktor a néhány hónappal ezelőtt zajlott országgyűlési választásokra utalva.

Úgy vélekedett, a nemzetegyesítést követő időszakban a nemzetépítés következik.

- Tizenhat évet voltunk ellenzékben, s tizenkettőt kormányon. Amikor ezt a ciklust végigvisszük, akkor egyenlítünk. A kormány sportemberekből áll, tehát nem érjük be döntetlennel – mondta a hallhatóság tapsát kiváltva.

 

Tőkés László: Szenvedélyünk Erdély

Az idei rendezvénysorozat jelmondatát (Szenvedélyünk Tusványos) átírva, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: Szenvedélyünk Erdély.

Az EMNT elnöke megemlékezett Erdély nemrég elhunyt, kiemelkedő személyiségeiről: Doina Cornea, Kallós Zoltán és Kányádi Sándor.

- Sajnos a román politikusok megszakították a Traian Băsescu által létrehozott hagyományt, s kevesen jöttek el nyári táborunkba. Reméljük, a román politikusok ugyanúgy védelmükbe veszik a magyar kisebbséget, mint a medvéket – mondta.

Szerinte elszomorító, hogy az Európai Unió a kontinensre „özönlő” muszlimok emberi jogaira összpontosít ahelyett, hogy az őshonos kisebbségek jogaira koncentrálna.

- Az EU egyfajta magyarellenes politikai kurzus vonalán halad – mondta.

Úgy vélte, a centenárium éve jó alkalomnak bizonyulhat az erdélyi magyarság ügyeinek a megoldására, a román s a magyar közösség közötti megbékélésre. Szerinte a magyar és a román nemzet szuverenitása nem képezheti vita tárgyát. Ugyanúgy elvitathatatlan „erdélyi magyarságunk, illetve Székelyföld autonómiához való joga”.

(Hangulatképeket tartalmazó fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...
Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
Örökballagók

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ