Orban: szó sincs egy újabb szükségállapot bevezetéséről
Vissza

Orban: szó sincs egy újabb szükségállapot bevezetéséről

Szóba jöhet a tüntetések engedélyezése, de korlátozott számú résztvevővel és az óvintézkedések betartásával – nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő Drobeta Turnu-Severinen tett látogatást és itt válaszolt az újságírók kérdéseire. Ezek közül az egyik arra vonatkozott, hogy lehet-e számítani a tüntetések szervezésének engedélyezésére.
„Gondolkoztam azon, hogy engedélyezzük a tüntetéseket, bizonyos feltételekkel. Szabályozva, maszkviselés mellett, korlátozott létszámban – mert láttam rosszindulatú megjegyzéseket, amelyeknek semmi közük a mi kormányunkhoz. A mi kormányunk mindig nyitott volt a párbeszédre, és soha nem félt a nyilvános gyűlésektől” – felelte Orban.

Elmondta azt is: szóba sem jön a szükségállapot újbóli bevezetése, a helyzet – véleménye szerint – ellenőrzés alatt van.

A miniszterelnök szerint öt hete nem nő a napi új fertőzések száma, sőt az elmúlt két hétben enyhe csökkenést regisztráltak, „noha nem olyan mértékűt, amilyet szerettek volna”.

Azt mondta: a vírus terjedését korlátozták, az egészségügyi rendszer el tudja látni a betegeket, nincs szó arról, hogy újból bevezessék a szükségállapotot.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) legutóbbi tájékoztatása óta 1391 új esetet regisztráltak Romániában; 125 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, jelenleg 478 személy szorul intenzív terápiás kezelésre. Románia területén 10 772 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 5754 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 33 129 személy van házi, 12 pedig intézményes karanténban.
Az elmúlt 24 órában 35 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Ezzel 4100-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.
A GCS adatai szerint az elmúlt 24 órában 25 férfi és 10 nő elhalálozását jelentették. Őket a Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brăila, Brassó, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunyad, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Prahova, Szilágy, Szatmár, Szeben, Temes, Tulcea, Vaslui megyei, valamint bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül négy személy az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, hat 60 és 69 év közötti, tizenkettő 70 és 79 év közötti volt, tizenhárom beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet.
A 35 áldozat közül 34-nek volt nyilvántartott más betegsége.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ