Orban: Dăncilă cinkosa, aki nem szavazza meg az új kormányt
Vissza

Orban: Dăncilă cinkosa, aki nem szavazza meg az új kormányt

A kormányalakítási tárgyalások második fordulójára készül Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök, aki hétfőn úgy nyilatkozott: nem lát okot arra, hogy a megkeresett pártok ne támogassák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) köré épülő kormány beiktatását. Ami pedig a Szociáldemokrata Pártot (PSD) illeti, Orban szerint szánalmas lenne részükről, ha megakadályozná a kormány beiktatását.

"Kezdjük a tárgyalások második fordulóját, őszintén szólva én nem látok egyetlenegy okot sem, amely miatt valamelyik alakulat, amelyikkel egyeztetéseket folytattunk, ne támogatná kormányunk beiktatását" - jelentette ki Orban.

A megkeresett pártok már korábban is jelezték: csak bizonyos feltételek teljesülése mellett hajlandók támogatni a liberálisok kormányát. Az egyik ilyen feltétel a kétfordulós polgármester-választásokra való visszatérés volt. Ezt a kezdeményezést a továbbra is PSD-s többségű szenátus különben múlt héten elvetette arra hivatkozva, hogy alkotmánybírósági döntés van arról, miszerint fél évvel a választások előtt (jövő tavasszal kerül sor az önkormányzati választásokra – szerk. megj,) nem méltányos a játékszabályokat megváltoztatni. Ezt a módosítást a szociáldemokratákon és az RMDSZ-en valamennyi párt szorgalmazta.

A PNL elnöke rámutatott, pártja támogatja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) feltételeit, vagyis hogy a parlament tűzze napirendre a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérésről, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezéséről, illetve a büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezés gyakorlatba ültetéséről szóló tervezetet, ezek elfogadása azonban nem kizárólag rajtuk múlik.

Hozzátette, bízik benne, hogy a parlament elsőre megszavazza az új kabinetet, ugyanakkor felkészültek arra, hogy amennyiben ez két alkalommal is meghiúsul, előre hozott választásokra lesz szükség. "Mindaddig azonban továbbra is el kell viselnünk ez a hitelét vesztett, ostoba kormányt, aberráns döntéseit. Azok pedig, akik hatalmon tartják őket, voltaképpen cinkosaik lennének a törvénytelenségekben" – hangsúlyozta.

USR: gyenge támogatottságú lesz a PNL-kormány

Ludovic Orbannak igaza volt: pártja támogatása nem volt elég az USR javaslatainak elfogadásához, nem sikerült hétfőn a képviselőház napirendjére tűzni Dan Barna pártjának kezdeményezéseit.

Stelian Ion, az USR frakcióvezetője szerint a javaslatokat azért utasították el, mert a Pro Románia képviselője tartózkodott, az RMDSZ-é pedig nem volt jelen. Hozzátette: ez azt mutatja, hogy a leendő kormánynak nagyon gyenge támogatottsága lesz a parlamentben.

"Az alkotmány kimondja: a kormánynak parlamenti támogatással kell rendelkeznie. Éppen ezért, ami másoknak elfogadhatatlannak tűnik, az számunkra nyilvánvaló: ha van lehetőség előre hozott választásokat szervezni, azt most kell megtenni, most kell felvállalni, természetesen az elnökválasztás után, ezt a liberálisoknak is meg kell érteniük" - mondta Stelian Ion.

Az USR frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a szövetség folytatja a tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel, és konkrét javaslatot és megoldásokat vár Ludovic Orbantól, a kormányalakítással megbízott miniszterelnöktől, többek között a speciális nyugdíjak megszüntetésével, az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket vizsgáló ügyészség felszámolásával, és a kétfordulós polgármester-választás visszaállításával kapcsolatban.

Ponta: leckét kapott az USR 

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke szerint az USR megkísérelte megzsarolni a PNL-t azzal, hogy két olyan törvénytervezet elfogadtatását erőltette, amelyeknek átvitele valójában tiszteletlenség lenne a szavazókkal szemben, hiszen megszegik a demokrácia szabályait. Ezek a kétfordulós polgármester-választás bevezetése, valamint a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezése.

 „Nem alakult semmiféle PSD – Pro Románia – RMDSZ szövetség; egyszerűen megleckéztettük kissé az USR-t, amely arroganciából vagy tudatlanságból, nem törődik a demokrácia szabályainak tiszteletben tartásával” – fejtette ki Ponta. A politikus szerint, az USR egyszerűen zsarolni akarta a PNL-t, manipulálni a jobboldali választókat. „A Pro Románia párt támogatja és meg fogja szavazni a két tervezetet, de nem az USR által diktált módon. A kétfordulós polgármester-választás bevezetése nagy valószínűséggel csak 2024-től lenne lehetséges” – fejtette ki Ponta.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ