Optimistán vág neki az RMDSZ Kolozs megyében a választásoknak
Mérleget vontak eddigi munkájukról az RMDSZ helyi vezetői
Mérleget vontak eddigi munkájukról az RMDSZ helyi vezetői
Vissza

Optimistán vág neki az RMDSZ Kolozs megyében a választásoknak

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete nem csak abban bízik, hogy az őszi helyhatósági választások után sikerül eddigi önkormányzati tisztségviselőiket megőrizni, hanem abban is, hogy Magyargorbón és Kicsbácsban is sikerül megszerezni a polgármesteri tisztséget – derült ki a mai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Az RMDSZ Kolozs megyei vezetői csak kis mértékben tartanak attól, hogy a szeptember 27-re tervezett önkormányzati választásokat elhalasztják. Erről ugyanis nem a kormány, hanem a parlament dönt. Ugyanakkor Oláh Emese és Vákár István beszámolt a sajtónak az elmúlt négy év megvalósításairól is.  Kolozsvár jelenlegi alpolgármestere a 2017-ben Kolozsváron felszerelt többnyelvű helységnévtáblákat említette, amelyek megvalósításában oroszlánrészt vállaltak a civil szervezetek és a társadalom is. A Kolozs Megyei Tanács alelnöke és egyben elnökjelöltje pedig a civil szervezeteknek nyújtott támogatást, a Bánffy-palota és a Redut felújítását hangsúlyozta.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete legalább két olyan településen állít polgármester-jelöltet a szeptember 27-i helyhatósági választáson, ahol az elmúlt négy évben nem volt jelölt: így Magyargorbó és Kisbács községben – derült ki a szövetség helyi vezetőinek csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke továbbá bízik abban, hogy meg tudják őrizni azokat a polgármesteri tisztségeket, amelyeket 2016-2020 között is RMDSZ-es személy töltött be.

Szerinte a kisbácsi helyzet attól különleges, hogy az RMDSZ mostani jelöltje 2016-ban a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben jutott mandátumhoz, most pedig az RMDSZ jelöltjeként méretkezik meg. Csoma Botond nem rendelkezett semmilyen információval arról, hogy Tordaszentlászló község jelenlegi polgármestere, Tamás Gebe András indul-e függetlenként a szeptemberi helyhatósági választásokon olyan körülmények között, hogy a szövetség által megrendezett előválasztáson Tamás Gebe nem vett részt, és az előválasztást magyarfenesi illetőségű személy nyerte meg.

Több szavazóhelyiségre lenne szükség

Az RMDSZ Kolozs megyei elnöke és egyben kolozsvári polgármesterjelöltje kifejtette: fennáll az a veszély, hogy a járvány miatt kevesebben mennek el szavazni szeptemberben. Ezt megakadályozandó megfelelő körülményeket kell biztosítani a választásokra, azaz több szavazóhelyiséget kellene létrehozni.

Csoma Botond elmondta: a helyhatósági választások lebonyolítása után dönt csak az RMDSZ arról, hogy esetleg melyik nagy román párttal lép koalícióra. „Az RMDSZ-ben ugyanis elvi döntés, hogy a választások előtt nem köt semmilyen koalíciót, hanem az elnyert mandátumok függvényében határoz majd ebben a kérdésben” – fejtette ki. Az RMDSZ-es politikus abban reménykedik, hogy a szövetségnek minél több helységben sikerül annyi mandátumot szereznie, amely hozzásegíti ahhoz, hogy többséget alkosson egy román párttal.

„Mind a liberálisoknál, mind a szociáldemokratáknál felmerült a helyhatósági választások elhalasztásának gondolata. Ám erről a parlament dönt. A kormány hiába akarja ezt sürgősségi kormányrendelettel szabályozni” – nyilatkozta Csoma Botond a szeptemberi választások esetleges elhalasztásáról.

Megtudtuk: busszal, gyalog és biciklin szállnak ki az RMDSZ önkéntesei azokhoz a személyekhez, akik értesítik a megyei szervezetet, hogy készek aláírni a szeptember 27-i helyhatósági választásokra vonatkozó támogatási listát.

Helyi és megyei megvalósítások

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere cáfolta, hogy az Emil Boc-kal való megméretkezés miatt nem vállalta el a polgármesteri tisztségre vonatkozó jelölést. Elmondta: az RMDSZ-jelöltek csapatának tagjai egymást erősíti.

Az elmúlt négy év megvalósításai közül Oláh Emese megemlítette, hogy 2016-hoz képest előrelépés történt Kolozsváron a nyelvi jogok terén, hiszen 2017-ben 11 többnyelvű helységnévtáblát helyeztek el Kolozsvár ki- és bemeneteleinél, ebben pedig a civil szervezetek is kivették a részüket. Ugyanakkor a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat honlapja magyarul is elérhető, a parkolójegyet és buszjegyet „osztogató” automata pedig „magyarul is beszél”.

Az alpolgármester a kolozsvári önkormányzat által bevezetett lakbértámogatási programot, a daduspótlékot és a családon belüli erőszak áldozatait segítő központ létrehozását is sikeres megvalósításnak tartja.  A városi önkormányzat már megvásárolt egy ingatlant, amelyben majd a családon belüli erőszak áldozatai számára biztosíthatnak menhelyet, ám a működéshez szükséges infrastruktúrát még ki kell alakítani. Mivel tudomása van egy ilyen vonatkozású kormánykezdeményezésről, ezért várják a pontosításokat, tisztázásokat.  Oláh Emese megemlítette még az ötödikes gyermekek diabétesz-vizsgálatát, illetve egy kísérleti programot, amely a gyermekek látásvizsgálatát célozza meg. Október 15-től két bölcsőde nyitja meg kapuit: a Monostoron a Grigore Alecsandrescu utcában, illetve a Bună Ziua utcában – mindkét létesítményben lesz magyar csoport.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács elnöke a megvalósítások közül azt emelte ki, hogy a megyei tanács 1,5 millió lejjel támogatja a Bánffy-palota homlokzatának felújítását, ennek egy része már az idei magyar napokra elkészül. A Redut, azaz Néprajzi Múzeum Unió utcai épületének felújítási munkálatai még tartanak. A megyei könyvtár pedig 2019-ben megnyitotta magyar részlegét. A civil szervezetek támogatására 16 millió lejt költött az elmúlt négy évben a megyei tanács. A megvalósítandó tervek között a városban kialakítandó helikopter-leszállót, illetve az egyetlen épületegyüttesben helyet kapó és felépítendő gyermeksürgősségi kórházat említette a megyei tanács alelnöke.  

Csoma Botond arra is kitért, hogy a járvány miatt videóüzenetben kommunikáltak 140 RMDSZ-es önkormányzati képviselővel. A megyei szervezet kampánynyitó rendezvényét is online rendezik meg augusztus 10-én, hétfőn 18 órától. Azt is elmondta, hogy kidolgoztak és közzétettek a Facebook-oldalon egy 100 intézkedésből álló dokumentumot is.

Borítókép: Vákár István, Oláh Emese és Csoma Botond közös sajtótájékoztatót tartottak (Rohonyi D.Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ