Online nyitják meg a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét
Vissza

Online nyitják meg a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét

Idén virtuális térbe költözik a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé (G6) kiállításmegnyitója. Ebből az alkalomból az érdeklődők a G6 Facebook oldalán – www.facebook.com/grafikaiszemle – követhetik a megnyitóra készült kisfilmet október 10-én, 18 órától. A járványhelyzet sajnálatos módon a G6 rendezvényeinek lebonyolítását is negatívan érintette, ennek eredményeként idén elmaradnak az előző években megszokott kiállításmegnyitók mellett a kísérőrendezvények és a díjátadó gála is.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása jellemző. A G6 arra volt kíváncsi, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre: hogyan jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben és miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás a kortárs művészi grafika nyelvén. A felhívásra idén közel 2100 pályamunka érkezett be 65 ország 868 alkotójától.

A G6 zsűrijét nemzetközileg elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: Alice Andreea Iliescu, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem adjunktusa; Erőss István, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének professzora; Sona Harutyunyan művészettörténész, a KulturDialog Armenien Alapítvány elnöke és a Jereváni Nemzetközi Grafikai Biennálé igazgatója; Marcin Bialas a Katowicei Szépművészeti Akadémia docense; Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi EMŰK vezetője; Kónya Ábel, a Miskolci Galéria igazgatója, a Miskolci Grafikai Triennálé kurátora, valamint Ferencz S. Apor képzőművész, a G6 kurátora.

A zsűri idén 12 díjat ítél oda a legszínvonalasabb munkák alkotóinak: a Biennálé fődíját, a Nagy Imre díjat, a Plugor Sándor díjat, a Nagy Pál díjat, a Baász Imre díjat, Magyarország Főkonzulátusának díját, az Eszterházy Károly Egyetem díját, a Partium díjat a Partiumi Keresztény Egyetem részéről, a Magyar Képzőművészeti Egyetem díját, a Zereda Művésztelep díját, a Pulzus Művésztelep díját, valamint a Gyergyószárhegyi Művésztelep díját.

Szintén a Biennálé Facebook-oldalán lehet majd megtekinteni az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa, Jing Liu MASTERS című kiállításának virtuális megnyitóját október 12-én, 18 órától.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió Bíróságán az uniós mobilitási csomag egyes előírásait
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei tanács alelnökének
Hány fizetett szabadnap jár a szülőknek, ha bezár az iskola, óvoda?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ