Online művészeti archívum „nyílt” a Quadro Egyesület kezdeményezésében
Vissza

Online művészeti archívum „nyílt” a Quadro Egyesület kezdeményezésében

A kolozsvári Quadro Egyesület az ötletgazdája és megvalósítója az Arhiva Plastică nevet viselő online multimédiás archívumnak, amely az arhivaplastica.ro weboldalon érhető el román, magyar én angol nyelven. Az adattár kezdeményezői szeretnék a Quadro Egyesület fizikai archívumát a nagyközönség és a szakmai látogatók szélesebb köre számára elérhetővé tenni – ebből a célkitűzésből született az online multimédiás platform gondolata.

A Quadro Egyesület archívuma összesen több mint 18 ezer adományozott vagy vásárolt fotónegatívot, dokumentumot, kéziratot tartalmaz, valamint egy 3500 kötetes, kimerítő szakkönyvtárat.

Az Arhiva Plastică platform a romániai modern és kortárs művészetre összpontosít, az ehhez kapcsolódó tartalmakat pedig innovatív módon, a kutatásra és kulturális közvetítésre központosítva mutatja be. Az archívum olyan eredeti, korábban kiadatlan anyagok sorozatát ajánlja a művészet iránt érdeklődő közönség figyelmébe, amelyeket a téma szakértői állítottak össze. Az anyagok egyes művészek archívumából (kéziratok, fényképek, művészeti élettel kapcsolatos iratok, levelezések, vázlatfüzetek), a művészeti életben aktívan részt vevő fotósok archívumából, valamint egyes művészettörténészek gyűjteményeiből származnak. Az archívumot folyamatosan fejlesztik új tartalmak, interjúk, podcastok vagy fotó-videó dokumentációk feltöltésével.

Az Arhiva Plastică célja, hogy a nagyközönség és a szakmabeliek számára egyaránt digitálisan hozzáférhetővé tegye a romániai képzőművészet közelmúltjának értékes anyagait, kiegészítve és kontextusba helyezve a művészekkel és művészeti mozgalmakkal kapcsolatos kutatásokkal is. A projekt csapatát három művészettörténész alkotja: Székely Sebestyén (a projekt kezdeményezője), Andreea Cărăușu (projekt-koordinátor) és Vécsei Hunor (archívum-felelős).

A Quadro Archívum forrásmegjelöléssel ellátott képek letölthetők az arhivaplastica.ro honlapról és ingyenesen felhasználhatók a következő megjelöléssel: Ⓒ Arhiva Plastică. Emellett, ha bárki olyan archív anyagokkal rendelkezik, amelyek illeszkednek a portál témakörébe, vagy további adatokkal tud szolgálni a honlapon bemutatott anyagokról, az arhivaplastica@gmail.com email címen veheti fel a kapcsolatot az archívum kezelőivel.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ