Online közvetít előadásokat a magyar opera
Vissza

Online közvetít előadásokat a magyar opera

A korlátozások miatt a Kolozsvári Magyar Opera virtuális találkozásra várja közönségét: elsőként az Ory grófja című előadást közvetítik november 12-én, csütörtökön este hét órától, majd november 15-én, vasárnap este szintén hét órától Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettje tekinthető meg az intézmény YouTube-csatornáján.

A romániai közönség először a Kolozsvári Magyar Opera előadásában láthatta az Ory grófját, a 2013-as bemutató pedig a szerző halálának 145. évfordulójára esett, olvasható az intézmény közleményében. Rossini utolsó vígoperájának sikerét bizonyítja, hogy az 1828-as ősbemutató után 1884-ig Párizsban közel négyszázszor tűzték műsorra. Később háttérbe szorult Rossini ismertebb operái mellett, a Metropolitan Opera 2011-es bemutatója azonban ismét a figyelem középpontjába állította a méltatlanul elfeledett operát.

A mű középpontjában álló szerelmi háromszögben a nő és férfi, az erkölcs és gátlástalanság, valódi szenvedély és hódítási vágy csap össze. A „rossz modor és jó szenvedély vígjátéka” – ahogy Martin Bernheimer amerikai zenekritikus megfogalmazta – alkalmat ad arra, hogy az énekesek nemcsak technikájukat, de komikusi vénájukat is megmutathassák. A francia nyelvű előadás magyar vagy román feliratozással nézhető.

A Cigányszerelem történetében Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba.

A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán.

Az operettben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése.

(Borítókép: jelenet a Cigányszerelem című operettből. Fotó forrása: a Kolozsvári Magyar Opera honlapja) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák ...
Együttérző helyeslés – ...
Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ