Önkormányzati választások szeptember 27-én
Vissza

Önkormányzati választások szeptember 27-én

A szenátus után a kétkamarás román parlament képviselőháza is megszavazta szerdán, hogy szeptember 27-én rendezzék meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott önkormányzati választásokat.

Az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet 253 szavazattal 36 ellenében fogadták el, egyidejűleg a képviselőház elvetette a kormány azonos témájú törvénytervezetét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szónoka "törvénykezdeményezési inflációnak" minősítette a helyzetet, és úgy vélte: a parlament baloldali többsége számára presztízsokokból volt fontos, hogy az RMDSZ kéznél lévő, azonos dátumról szóló tervezetét kihasználva elutasíthassa a kormány tervezetét.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint viszont az RMDSZ - eredetileg egyetlen, a választás dátumát kijelölő, a szenátus által azonban kiegészített - tervezete "teljesebb" volt, és a képviselőház alkotmányossági óvást kockáztatott volna, ha a kormánynak a szenátus által már elutasított tervezetét fogadta volna el.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a magyar közmédiának elmondta: a politikai viták miatt fennállt a veszélye, hogy kifutnak az időből, és azért nem lehet majd szeptemberben választást rendezni, mert nem jut idő a jelöltállításra, választási kampányra és a voksolás technikai előkészítésre. Ezért amint politikai konszenzus kezdett körvonalazódni a kormány és ellenzék között a szeptember 27-i dátum körül, az RMDSZ beterjesztette a választást erre a napra kiíró törvénytervezetét.

A frakcióvezető azonban attól tart, hogy a járvány ismét közbeszólhat, és a fertőzések gyorsan növekvő száma miatt szeptember 27-én sem lehet majd megtartani az egyszer már elhalasztott választásokat. Romániában szerdán rekordot döntve ismét meghaladta az ötszázat a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és az aktív esetek 7500-at meghaladó száma is a járvány első, áprilisi tetőzését idézi.

Romániában júniusban kellett volna önkormányzati választásokat tartani, azonban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat.

A jogszabály a parlamentre bízta, hogy sarkalatos törvényben határozza meg a voksolás időpontját. A voksolást szeptember 27-ére kitűző - immár egyéb szervezési kérdéseket is részletező - törvénynek legkésőbb július 19-ig hatályba kell lépnie ahhoz, hogy a voksolást meg lehessen rendezni a kijelölt napon.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ