Önkormányzati támogatás kultúrára és oktatásra
Vissza

Önkormányzati támogatás kultúrára és oktatásra

Rendkívüli tanácsülésen 17 millió lejt szavaztak meg a kolozsvári tanácsosok a városban működő oktatási intézmények számára ma. Ebből 12,7 millió lejt az online oktatás technikai kivitelezésére használhatnak fel. Ezen kívül 820 ezer lejt utaltak ki kulturális civil szervezeteknek a Kolozsvári Tanács tegnapi rendkívüli tanácsülésén. Emil Boc polgármester hangsúlyozta: azt szeretné, ha a szeptemberi iskolakezdésig minden kolozsvári tanintézetben létrehoznák a digitális oktatáshoz szükséges infrastruktúrát, ez is indokololta az augusztus 3-i tanácsülés költségvetés-kiigazítását. Emellett a Clujana Városi Kórháznak kétmillió lejt hagytak jóvá. Emil Boc polgármester jó hírekkel is szolgált: augusztusban befejezik, szeptemberben pedig betelekelik a három új parkolóházat a Monostor negyedben. Ugyanakkor elmondta: mentesülhetnek a büntetőkamattól az adóhátralékkal rendelkezők, ha december 15-ig kifizetik fő adósságukat.

– A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie a szeptemberi iskolakezdés kapcsán. Elképzelhető, hogy az oktatás lebonyolításáról a helyi hatóságok dönthetnek majd el az illető településen észlelt járványhelyzet függvényében. Azt szeretném, ha a most kiutalt 12,7 millió lejből szeptemberre minden iskola megvásárolná az online oktatáshoz szükséges videokamerákat, laptopokat, fülhallgatókat. Minden, az iskolaigazgatóktól érkezett kérésnek eleget tettünk, és biztosítjuk a beszerzés anyagi vonzatát. A digitális oktatás fejlődését nem lehet megállítani – magyarázta a tanúcsülésen Emil Boc. A polgármester azt is kilátásba helyezte, hogy azok az iskolaigazgatók, akik az online oktatásra kiutalt pénzt nem használják fel, azaz szeptember 15-én nem állnak készen az online oktatásra, lemondatásukat kockáztatják. A kolozsvári tanintézeteknek korszerűsítésére 4,3 millió lejt szavaztak meg a tanácsosok. Ez azt jelenti, hogy a kolozsvári iskoláknak 17 millió lejt szavaztak meg a tegnapi költségvetés-kiigazítás következtében. Úgyszintén kétmillió lejt utalnak ki a Clujana Városi Kórháznak.

Megtudtuk: a járvány miatt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó 1232 bölcsődei helyből 664 helyet lehet betölteni, de ehhez még hozzáadódik további 150 hely a Monostor és a Jó napot/Buna Ziua negyedi bölcsődék átadása után.

Expozéjában Emil Boc kitért arra: hamarosan három új parkolóházat adnak át a Monostor negyedben, ezzel pedig közel 1000-rel nő a parkolóhelyek száma. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal két parkolóházat építtetett a Kalányos/Primaverii utcában, egyet pedig a Mogosoaia utcában. Egyes parkolóházak esetében az átadás már megtörtént, és a telekelés szeptemberre várható. Boc leginkább a Mogosoaia utcai parkolóházra büszke, mert annak tetején zöldövezetet alakítottak ki. Kiderült: a Szamosfalvi lakónegyedben, a Mos Ion Roată utcában építendő temető átadása is megtörténik a napokban. A Kolozsvári Tanács augusztusban vagy legkésőbb szeptemberben tűzi napirendjére azt a határozattervezetet, amely a temetőszabályzatot és a díjakat tartalmazza majd. A polgármester azt is elmondta: négy új villamos próbaüzemeltetése zajlik. A járműveken augusztus második felétől kezdődően utazhatunk.

Az elöljáró kolozsvári járványhelyzetről is beszámolt. Elmondta: tegnap délben 209 aktív esetet kezeltek a két kolozsvári kórházban, ebből 100-nál kevesebben voltak kolozsvári illetőségűek. Boc biztosította a városi tanácsosokat, hogy minden lehetséges intézkedést megtettek a fertőzés terjedésének megakadályozása végett, és a lehető legrosszabb forgatókönyvekre is felkészültek. Szerencsére az elhunytak száma nem nőtt: napok óta senki sem halt meg koronavírus-fertőzésben Kolozs megyében. A Kolozs megyei elhunytak száma összesen 38.

Az aktuális járványhelyzetre való tekintettel az önkormányzat az adó- és illetékfizetés tekintetében is engedményeket tesz. December 15-ig büntetőkamat-mentesen fizethetők ki az önkormányzatnak azok az adóhátralékok és egyéb tartozások, amelyek kifizetésének határideje idén, március 30-én járt le. A kolozsvári tanácsosi testület a büntetéskamat-mentességre vonatkozó határozatát szintén a tegnapi ülésén fogadta el. A határozat mind a magánszemélyekre, mind pedig a jogi személyekre érvényes. A lehetőséggel kérvény alapján lehet élni a tartozás törlesztését követően. A kérvény benyújtásának utolsó napja december 15.

„A járvány nehéz anyagi helyzetbe sodorta a gazdaságot, és ez Kolozsváron sincs másként. Éppen ezért minden törvényes lehetőséget megragadunk, hogy segítsünk az embereken” – mondta el a határozat kapcsán Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Több mint 820 ezer lejt kapnak kulturális tevékenységekre azok a magyar civil szervezetek, akik az önkormányzat nyári kiírására nyújtottak be pályázatokat. Ebből az összegből 480 ezer lejt az Interferenciák Színházfesztivál megszervezésére szavazott meg a kolozsvári tanácsosi testület. Ugyancsak nagyobb összeget (80 ezer lejt) kap a Kolozsvári Magyar Diákszövetség a KMDSZ Diáknapok megszervezésére. Összesen közel 3 millió lejt osztott szét az önkormányzat a júliusi kiírás eredményeként, nagyobb összeget – 110 ezer lejt – a Jazz in the Park megszervezésére nyújt. A projektek között szociális jellegű rendezvény-tervek is szerepelnek, ezekre összesen 71 ezer lejt szavaztak meg a tanácsosok.  
 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ