Önkéntesek segítenek a havas utakon bajba jutott sofőrökön
Fegyelmezetlen sofőrök miatt hatórás mentőakción vett részt a CERT
Fegyelmezetlen sofőrök miatt hatórás mentőakción vett részt a CERT
Vissza

Önkéntesek segítenek a havas utakon bajba jutott sofőrökön

Bár sok esetben járművük nincs a téli útviszonyoknak megfelelően felszerelve (legalább speciális téli­gumiabroncs, hólánc, hólapát, vontatókötél, homokkal töltött zsák, hókefe, bikakábel), nagyon sok túlzottan magabiztos, saját gépkocsivezetési képességeit és autója műszaki adottságait felülértékelő sofőr ellenállhatatlan kísértést érez arra, hogy behajtson a (lezárt) havas és jeges Kolozs megyei hegyvidéki utakra. A következmény: a jármű árokba csúszik vagy képtelen felhajtani az emelkedőn, s elakad. Ilyenkor lépnek színre a Community Emergency Response Team (CERT) önkéntesei, akik immár több éve arra vállalkoztak: a gépkocsit kihúzzák az árokból, visszahelyezik az úttestre, esetleg a domb tetejéig vontatják. Az önkéntesek folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot: indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, felszerelt járművel induljanak útnak, s semmiképpen se hajtsanak be a lezárt utakra.

Minden télen ugyanaz a forgatókönyv: azt hiszik, tapasztalt sofőrök, keményvágású legények, felülértékelik személygépkocsijuk vagy sportcélú haszonjárművük teljesítményét, aztán az árokba csúszás után hívniuk kell az 112-es sürgősségi számot. Igen ám, de sem a mentőszolgálat, sem a rohammentősök (SMURD), de még a Katasztrófaelhárító Felügyelőség (ISU) sem rendelkezik olyan speciális felszereltségű terepjárókkal, amelyek képesek lennének például a Reketó (Măguri Răcătău) községet Havasnagyfaluval (Mărişel) összekötő úgynevezett Tábornok útja (Drumul generalului) rendkívül meredek és nagyon sok helyen szerpentines útjának árkaiba csúszott gépjárműveket kihúzni, vagy az úttesten elakadt sofőröket a dombtetőig vontatni. A csendőrök rendelkeznek ugyan speciális, a téli időjárási és útviszonyok közepette használható járművekkel (kvadok és ATV-k), ezeket viszont ilyen célokra nem lehet, és nem is jogszerű bevetni.

Ilyen esetekben a gépjárművezetők csupán a terepjárósok informális csoportosulásához, a több éve létező Community Emergency Response Team (CERT Transilvania) önkénteseihez fordulhatnak segítségért, az 112-es sürgősségi számot tárcsázva viszont változatlanul ugyanazt a választ kapják: forduljanak a vontatócégekhez. Hozzáértők lapunknak elmondták: ez korántsem megfelelő megoldás, mert a szakvállalatok járművei nehezek s hosszúak, ezért korántsem alkalmasak az ilyen típusú feladat ellátására.

Lázok Levente, a CERT Transilvania képviselője a Szabadságnak elmondta: vasárnap 16 gépkocsit mentettek ki a Tábornok útjáról. – A rendkívül meredek és kanyargós út havas és jeges volt, ráadásul le volt zárva. Ennek ellenére több gépkocsivezető úgy gondolta, szerencsét próbál. Kollégáim délután fél hattól éjfélig dolgoztak, mentették ki az árokba csúszott, az elakadt és a bajba jutott gépkocsivezetőket – közölte a terepjárós. Lázok azt is elmondta: Kolozsváron és környékén öt járművet kellett kimenteni Szászfenesen, Erdőfeleken, illetve a Szent János-kút és a Monostor lakónegyedi végállomás között található Kerékcsárda mögötti út környékéről. – Valamennyi esetben önkéntes alapon segítettünk. Az emberek nagyon hálásak, elismerően nyilatkoznak a munkánkról. Nem sürgetnek, nem elégedetlenek. Csak abban az esetben részesítünk előnyben valakit, amennyiben az ISU jelzi, egy- vagy többgyermekes család akadt el vagy csúszott árokba – tette hozzá Lázok Levente.

Tizenhat árokba csúszott kocsi egy nap alatt

A CERT Transilvania részéről összesen 200 terepjárós segítségére számíthatnak a bajbajutottak. – A riasztást követően az segít, aki a bajba jutott autós közelében van és szabad. Hogy mennyit fogyaszt egy terepjáró? Átlagban 100 kilométeren 15 liter üzemanyagot. Ehhez hozzájárul a mentési művelet során elfogyasztott benzin vagy gázolaj – fogalmazott. Hangsúlyozta: önkéntes alapon tevékenykednek. Ha valaki adományozni szeretne, az a www.cert-transilvania.ro weboldalunkon szereplő folyószámlára utalva támogathatja munkájukat.

Lázok kiemelte: legtöbben navigációs applikációk használata nélkül indulnak túrázni a közeli hegyekbe vagy síelni a Kolozs megyei pályára, ezért csak akkor szembesülnek a lezárt utakra vonatkozó közúti jelzőtáblákkal, amikor már az útszakaszhoz érkeztek. – Sokan behajtanak, arra gondolva, hogy úgysem lesz nagy baj. Legtöbb esetben az első 100-200 méter zökkenőmentes, aztán következnek a gondok – számolt be tapasztalatáról a terepjárós. Megjegyezte: azt tanácsolja, az autósok telepítsék fel az okostelefonjukra a CERT 4 x 4 Rescue applikációt, amely segítségével elhavazás, árokba csúszás, elakadás esetén riaszthatók a Kolozs megyei terepjárósok.

Az ügyben kikértük a ZoliCar kolozsvári vontatócég tulajdonosának, Gyöngyössy Zoltánnak a véleményét is. Szerinte az árokba csúszott gépkocsik rángatása nem megoldás. – Mi csörlővel dolgozunk, amennyiben a hatóságok hivatalosan nem zárták le az utat, és bemehetünk vontatni. Ha ez megtörtént, akkor csak saját felelősségre hajthatunk be a lezárt útszakaszra. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy a kocsit hagyják a helyszínen, míg letakarítják az utat, és nem borítja hó- és jégréteg. Nem tudjuk kimenteni, mondjuk, a tizedik autót… – jegyezte meg Gyöngyössy.

Az autómentő cég tulajdonosa szerint, ha az éjszaka folyamán lehullott hó vagy a hirtelen képződött jégréteg miatt valaki a menedékház udvaráról nem tud kijönni, akkor könnyű esetről beszélhetünk, ilyenkor hathatós segítséget tudnak nyújtani.

Folyamatos tájékoztatás az Infotraficon

A meteorológusok előrejelzései – havazás, lehűlés – kapcsán a Kolozs Megyei Rendőr-felügyelőség vasárnap közleményt adott ki, amelyben felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy a téli útviszonyokról, továbbá a közúti balesetekről, az esetleges elterelő útvonalakról folyamatosan tájékoztat az országos rendőrség által működtetett Infotrafic központ. Ugyanakkor, mielőtt télen hosszabb útra indulnánk, ellenőrizzük, hogy a gépkocsi lámpái, a klíma- és a párátlanító berendezések működnek-e, de nem árt ellenőrizni az olaj, a fagyálló és az ablakmosó folyadék, nem utolsósorban az üzemanyag szintjét sem. Arra kérik a gépkocsivezetőket, ne csak a törvényesen megszabott maximális sebességet tartsák be, hanem vezessenek az útviszonyoknak megfelelően. Lassításkor, amennyiben az út csúszós, lehetőség szerint használják a motorféket. Emlékeztetnek: a hóval, jéggel vagy ónos esővel beborított úttesten csak téli abroncsokkal felszerelve szabad közlekedni, és tilos a gépkocsiforgalom előtt lezárt utakra behajtani, mert veszélynek tehetjük ki magunkat és utastársainkat. Menet közben tartsunk megfelelő követési távolságot az előttünk haladó járművel, hogy szükség esetén biztonságosan meg tudjunk állni mögötte.

A rendőrség ugyanakkor emlékeztet, hogy december 15-étől március 31-ig Kolozs megyében az alábbi útszakaszok vannak lezárva: 103 V megyei út a 0 + 500 m és 6 + 800 m szelvény között; 105 T megyei út a 14 + 447 m és 19 + 064 m szelvény között; 107 J megyei út a 3 + 800 m és 11 + 400 m szelvény között; 107 R megyei út az 53 + 850 m és 58 + 650 m szelvény között; 107 T megyei út az 5 + 400 m és 11 + 600 m szelvény között; 107 T megyei út a 23 + 600 m és 46 + 600 m szelvény között; 150-es megyei út a 44 + 800 m és 48 + 800 m szelvény között; 161 B megyei út a 6 + 100 m és 12 + 850 m szelvény között; 161 C megyei út a 14 + 000 m és 20 + 200 m szelvény között; 161 D megyei út a 30 + 000 m és 39 + 300 m szelvény között; 161 E megyei út az 5 + 000 m és 8 + 000 m szelvény között; 170 B megyei út a 0 + 000 m és 8 + 000 m szelvény között; 103 J megyei út a 12 + 300 m és 20 + 200 m szelvény között; 103 Z megyei a 4 + 000 m és 8 + 500 m szelvény között.

A CERT ugyanakkor további szempontokra is rávilágít a lezárt útszakaszok kapcsán. Így hétfői Facebook-bejegyzésükben felhívják a figyelmet arra, hogy a téli időszakban lezárt utak gyakorlatilag járhatatlanokká válnak még a hatóságok hókotrói számára is, így semmilyen körülmény között ne hajtsunk rá ezekre: nemcsak a hajtási jogosítványunk felfüggesztését kockáztatjuk, hanem az életünket is. Ráadásul a biztosítótársaságok még Casco esetén sem fizetik ki azt a kárt, amelyet forgalom elől lezárt útszakaszon okozunk a saját járművünkben vagy más autójában. Elég egy jeges, valamivel meredekebb rész szakadékkal, és máris megvan a baj – teszik hozzá, és arra kérik a sípályák felé igyekvőket, hogy ha torlódás alakul ki az oda vezető hegyi úton, ne próbáljanak mellékutakon „rövidíteni”, még ha egyes applikációk javasolják is azt. Az autókban pedig legyen hólánc, lapát, esetleg némi homok, az üzemanyagtartály legyen teli – elakadás esetén lehessen fűteni a belteret, amíg a segítség megérkezik –, de a vontatóhorog is legyen kéznél.

(Borítókép: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ