Önálló magyar líceum épülhet Bánffyhunyadon
Az oktatási színvonal növekedését remélik az új tanintézménytől
Az oktatási színvonal növekedését remélik az új tanintézménytől
Vissza

Önálló magyar líceum épülhet Bánffyhunyadon

Torda és Szamosújvár példáját követve Bánffyhunyadon is körvonalazódni látszik az önálló magyar tannyelvű líceum megépítésének terve. Az elképzelést és a látványtervet dicsérte a napokban Claudiu Salanţă, Kolozs megye főépítésze is. Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere, Buzás-Fekete Mária azonban óvatosan nyilatkozott az iskola kapcsán. Úgy vélte, az iskola megépítéséig még hosszú az út. Jóváhagyásokat kell beszerezni, tanácsi határozatot elfogadtatni, és csak ezt követően lehet kérni az építkezési engedély kibocsátását – sorolta a teendőket. Ez pedig azt jelenti, nem biztos, hogy megállja a helyét a megye főépítészének azon nyilatkozata, miszerint az építkezési munkálatok már idén elkezdődhetnek. A terület, ahova az iskola épülhetne, jelenleg a református egyház tulajdona. A Szabadság napilap megkeresésére a püspökség illetékesei azt válaszolták: az építkezési engedély megszerzéséig nem kívánnak nyilatkozni a tervről.

Torda és Szamosújvár példáját követve Bánffyhunyadon is körvonalazódni látszik az önálló magyar tannyelvű líceum megépítésének terve. – Az önálló bánffyhunyadi magyar iskola létrehozása több évtizedes folyamat, amelynek még nem ért végére a bánffyhunyadi magyarság – fogalmazott a terv kapcsán Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere. Elmondta: jelenleg a városban a magyar tannyelvű oktatás több intézményben, tagozatos rendszerben zajlik. Az elöljáró úgy véli, a magyar osztályok egyazon épületbe való összevonása által nőhet az oktatás színvonala.

– Hasonló erdélyi példák már bizonyították, hogy az önálló magyar iskola életképes megoldás lehet. Elég csak Tordára és Szamosújvárra gondolni.

Alpolgármesterként és helyi RMDSZ-elnökként nagy feladatként kezelem az ügyet, és hasonlóképpen vélekednek a bánffyhunyadi RMDSZ-es tanácsos kollégáim is – mondta még Buzás-Fekete Mária, aki szerint a terület, ahova az iskolát tervezik, a református egyház tulajdona.

– Egyelőre csak annyi történt, hogy a Kolozs Megyei Tanács jóváhagyta a tervet. Ezt harmincnapos lakossági tájékoztatási időszak követi. Utána fogadhat el jóváhagyó határozatot a bánffyhunyadi tanács, és csak ezután lehet benyújtani az építkezési engedélyre a dokumentációt a megyei tanácshoz – részletezte a procedurális folyamatot, hozzátéve, hogy a szükséges lépések sokasága miatt kétséges, hogy az építkezés idén elkezdődik.

– A tanintézetben majd a jelenleg Bánffyhunyadon tanuló 0–8. osztályos magyar diákok fognak járni, a 9–12. osztályokba pedig a bánffyhunyadi gyerekek mellett a környező települések sikeres képességvizsgázóit is várják – nyilatkozta az alpolgármester. 

– Az oktatás minősége nagymértékben függ azon terek, termek minőségétől, ahol az oktatás zajlik. Minél barátságosabbak ezek a létesítmények és minél inkább alkalmazkodnak a változó körülményekhez, annál inkább reménykedhetünk a minőségi oktatásban. Gratulálok a tervező építészcsapatnak, azaz Bakos Ferencnek, Cristian Urcannak, Ioana Mannak és Gloria Diugannak. Remélem, hogy az építkezési munkálatok már idén elkezdődnek, és hamarosan az épülő iskola fényképeiben gyönyörködhetünk – dicsérte a terveket Claudiu Salanţă Kolozs megye főépítésze. Hozzátette: sajnos sokan nem akarják megérteni, milyen fontos, hogy az építészeknek legyen elképzelésük a társadalom fejlesztését illetően. – A bánffyhunyadi magyar iskola tervén látszik, hogy értelmes koncepció alapján készítették – jegyezte meg a főépítész. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Keddtől lehet igényelni a harmadik ...
Hahahalep!
Koronavírus – Kolozs megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ