Oltás pro és kontra, mert nem vagyok nyuszi!
Vissza

Oltás pro és kontra, mert nem vagyok nyuszi!

Kezdődik az oltáskampány, ezzel párhuzamosan pedig gőzerőre kapcsoltak a konteógyártók, és ezerrel terjed a dezinformálás. Még olyan személyek is kételyeiket fejezik ki az oltással kapcsolatban, akiknek elvileg tisztában kellene lenniük annak hasznosságával, és azzal, hogy másképp nem lehet megállítani a járványt.

A félelmek java része irracionális, mert sokan nem gondolnak bele abba, hogy ha nem érjük el a nyájimmunitást, bizony megszívhatják a betegséggel, vagy éppen megszívhatja valamelyik közeli barát, családtag. Emellett bármilyen enyhe mellékhatás kellemetlensége el kellene törpüljön. De mivel ebben a demokráciában mindenki azt csinál, amit akar, és úgy viselkedik felelőtlenül, ahogy éppen jólesik, nincs más opció, mint kikürtölni a nagyvilágba racionális és irracionális érvekkel, hogy miért fogom beoltatni magam január elején.Racionális érvek:

1. Beoltatom magam, mert voltam olyan szerencsés, hogy nem kaptam el a betegséget 10 hónap alatt annak ellenére, hogy folyamatosan pozitív mintákkal és esetenként fertőzött kollégákkal, ismerősökkel vagyok körbevéve. Nem tudhatom, hogy milyen lefolyású lesz a fertőzés nálam. Igaz, hogy krónikus betegség hiányában kilábalnék belőle valahogy, de semmi kedvem továbbadni valakinek, aki esetleg belehal. Továbbá semmi kedvem ízetlen kávét inni hetekig.

2. Beoltatom magam, mert ha véletlenül megfertőződöm és karanténba kerülök, megakad a laborban a PCR-tesztelés eredményeinek feldolgozása. Eredményeket lehet távolról kiértékelni, de közel sem olyan hatékony, mint amikor reggeltől estig a laborban gubbasztok. Ezért ez esetben késnének az eredmények, mindenki idegesebb lenne, ami rontja a szociális hálót. Arról ugyanis szó sem lehet, hogy ne én nézzem át az eredményeket validálás előtt.

3. Beoltatom magam, mert a várható mellékhatások közel sem olyanok, ami miatt ne tudnám folytatni a munkát. Hetente van legalább 1-2 fejfájós napom alapból, nem nagy cucc, ha pár napig fáj is a fejem az oltás után.

4. Beoltatom magam, mert unom már, hogy minden tüsszentésnél az első, amire gondolok, az, hogy biztos korona.

5. Beoltatom magam, mert kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt lesz immunválaszom és az mennyi ideig fog tartani.

6. Beoltatom magam, mert a rendelkezésemre álló adatok alapján tudom, hogy a védőoltás biztonságos, és az ezzel járó kockázatok elhanyagolhatók a koronavírus-fertőzés esetleges hosszú távú hatásaival szemben.

7. Beoltatom magam, mert végre van rá lehetőség.

8. Beoltatom magam, mert a legkevesebb, amit megtehetek, az, hogy példát mutatok.

És az irracionális érvek:

1. Beoltatom magam, mert drágább a rongy életem.

2. Beoltatom magam, mert olyan rég kaptam szurit!

3. Beoltatom magam, mert szeretném fogni a Szabad Európa rádiót, ha esetleg tényleg én vagyok a hülye, és mégis van benne mikrochip.

4. Beoltatom magam, mert nem vagyok nyuszi.

Fejér Szilárd kutató vegyész, a sepsiszentgyörgyi Provitam Klinika Diagnosztikai Laboratóriumának vezetője


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Országos szintű lakhatási stratégiára ...
Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ