Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az idős személyek. Új csoportokat vontak be a második szakaszba
Vissza

Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az idős személyek. Új csoportokat vontak be a második szakaszba

A kormány határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé. Az e kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást.

A kormány honlapján közzétett határozattervezet a veszélyeztetettek közé sorolta többek között a fogyatékkal élőket és gondozóikat, a hajléktalanokat, valamint a temetkezési vállalkozások alkalmazottait. Kulcsfontosságúnak ítélte a helyi közigazgatásban dolgozókat, a diplomatákat, a nemzeti válogatottakba sorolt vagy az olimpiára készülő sportolókat - írja az MTI.

Florin Cîţu miniszterelnök a kormányülés végén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kiemelt fontosságú intézmények nem valamennyi alkalmazottja kaphatja meg az oltást a második szakaszban, ez egyelőre csak a kulcsfontosságú beosztásban dolgozóknak jár.A miniszterelnök úgy vélte, az oltóközpontok készen állnak arra, hogy akár napi 150 ezer embert is beoltsanak, de egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, és ez határt szab a lehetőségeknek. Mindezek ellenére úgy vélte: március végéig 2,4 millió Pfizer-vakcina és 0,4 millió Moderna-vakcina érkezik az országba, és több másik gyártó jóváhagyás alatt levő vakcinájára is számítanak. A miniszterelnök abbéli reményének adott hangot, hogy Romániában szeptemberig 10,4 millióan kaphatják meg a védőoltást.Ma tudatták: a napokban életbe lépő platformfrissítést követően az előjegyzésnél a veszélyeztetett társadalmi csoportokhoz tartozók számára a helyek 75 százalékát foglalják le, a fennmaradó 25 százalék pedig kulcsfontosságú ágazatokban dogozók számára lesz elérhető. Ez az arány érvényes lesz a cégek és a közintézmények vonatkozásában, azaz a munkaadó által a weboldalra feltöltött alkalmazottak beütemezésénél is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ