Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban
Vissza

Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban

Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban, amelyet a dél-egyiptomi Asszuánban tártak fel. A maradványok a fáraók későkorából és a görög-római időszakból származnak, a Kr. e. 6. század és 4. század közötti időszakból.

A múmiák mellett a régészek agyagedényekre is bukkantak, valamint festett halotti maszkokra és fából készült szobrokra. Megtalálták a mumifikáláshoz használt vázákat és egy olyan hordágyat, amelyen valószínűleg a holttesteket vitték a sírhoz.

A megtalált érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt.

A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le. A főkamrában mintegy 30 mumifikált holttestet találtak, férfiakét, nőkét és gyermekekét, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt. Két egymáson fekvő múmia egy anyáé és gyermekéé – vélik a régészek.

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a múmiák pontos számát – mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológus professzora, az asszuáni feltárások vezetője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A régészek mintegy 300 sírt térképeztek fel Asszuán térségében. „Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-római időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk” – tette hozzá a professzor.

Néhány vázában megtalálták a halottak számára odakészített élelmiszereket is. „A sírokból megtudhatjuk, mit ettek, és hány évesen halhattak meg” – mondta Piacentini.

A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségen. Egyiptomban gőzerővel folynak a régészeti feltárások. Huszonöt országból mintegy kétszázötven régészcsoport – köztük nyolcvan egyiptomi – dolgozik az ország különböző helyszínein folyó ásatásokon.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ