Okostojás
Vissza

Okostojás

Aki netán nem tudná: az okostojás egy világsikerű logikai játék, tojás formájú háromdimenziós labirintus, amelyen egy pálcikát kell átvezetni.

Ugyanígy képzelem el a kolozsvári tömegközlekedést is: a 3D-s labirintust az utcák képezik, a pálcikák pedig a közszállítási eszközök. És akárcsak az okostojás esetében, már csak némi logika meg ügyesség kell, hogy a pálcika eljusson A-ból B-be, lehetőleg minél hamarabb. Némi logika, amit Kolozsvárnak a kisujjából kellene kiráznia, hiszen az önkormányzat feltett szándéka, hogy az ország első okosvárosává fejleszti az egykori kincses várost, amelyet ugyanakkor máris az erdélyi Szilikonvölgyként emlegetnek, s amely – egyelőre csak papíron – a kreatív iparágak regionális kiválósági központja.

Ehhez képest állok a buszban – az pedig a tömegközlekedésnek szánt különsávban, a villanyrendőr előtt. És nézem, ahogy a busszal azonos irányba haladó személygépkocsik vígan mennek: nekik zöld, nekünk piros. Nézem a gyalogost is, akit egyszer már elhagytunk az előző stopnál, és most megint mellettünk van. Közben, akárcsak tegnap, amikor ugyanitt időzött a busz, azon töprengek: a városháza tényleg a tömegközlekedést szorgalmazza, mint ahogyan az már annyi nyilatkozatban elhangzott?

{Tovább olvasható még 401 szó.}
Persze, nem lehet elvárni, hogy minden új intézkedés rögtön beváljon. Minden kezdet nehéz – mondják –, de a kezdeti hibákat aztán lehet korrigálni, csiszolgatni, mígnem a rendszer olajozottan működik. Ez esetben is történt változás: néhány napja átállították a villanyrendőrt, így míg eddig előbb kaptak zöldet az előre haladó autók és buszok, most a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ