Okoskerítés, maszkosokat felismerő okoskamera a reptéren
Nyolcvanmillió eurós technológia- és infrastrukturális fejlesztésre készülnek
Nyolcvanmillió eurós technológia- és infrastrukturális fejlesztésre készülnek
Vissza

Okoskerítés, maszkosokat felismerő okoskamera a reptéren

Az utasok biztonságát szavatoló, különböző számítástechnikai, távközlési és mesterséges intelligenciával kapcsolatos rendszerek és berendezések felszerelésére vonatkozó európai projekt lebonyolításába kezdett a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér. David Ciceo vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján az is kiderült, az ezzel járó 36 millió lejes (7,2 millió eurós) pályázati támogatást pontosan mire költik, 2022-ben mennyivel növekedett a légikikötő szolgáltatásait igénybe vevő utasok száma, illetve idén milyen beruházásokat eszközölnek. A reptér vezetője részletezte, milyen funkciói vannak az új biztonsági berendezéseknek, idén mekkora utasforgalomra számítanak, illetve, hogy a repülőtér számára az utasok által elhagyott csomagok jelentik a legnagyobb problémát. Beszélt arról is, hány légitársaság veszi igénybe a repülőtér szolgáltatásait, melyik indít új járatot a törökországi Antalya váro­sába és mikortól.

Hatalmas kihívás előtt áll a kolozsvári légikikötő: David Ciceo vezérigazgató elmondása szerint idén több infrastrukturális, számítástechnikai és távközlési, valamint a mesterséges intelligencia bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatos európai projektet kell lebonyolítaniuk.

A 7,2 millió eurós (26 millió lej) összértékű uniós projekt keretében, amelyhez a repülőtérnek saját forrásból csupán két százalékot kell biztosítania, többek között a következő fejlesztéseket végzik el: kamerákkal, mozgásérzékelőkkel ellátott okoskerítést helyeznek ki, a repülőtér körzetét felügyelő térfigyelő videó- és világítási rendszert szerelnek fel, riasztáskezelő hálózatot, a valamennyi rendszert koordináló központi biztonsági irodát hoznak létre és működtetnek, dinamikus és digitális térképet telepítenek.

Befellegzett  a hősszerelmeseknek és az álcázottaknak

Az okoskerítés például azonnal jelzi, ha valaki be akar jutni a repülőtér területére, pontosítja azt is, hogy a kísérlet melyik övezetben történik. A megfigyelőrendszer segítségével a repülőtér munkatársa megbizonyosodik arról, hogy valóban fennáll az eset, riasztja a biztonsági szolgálatot, amely azonnal eltávolítja az illetéktelen behatolót. Emlékezetes például annak a hősszerelmes fiatalembernek az esete, aki néhány évvel ezelőtt átugrotta a kerítést, sőt a repülőgép fedélzetére is feljutott, hogy Londonba utazhasson a kedveséhez.

A vezérigazgató rámutatott, az okosrendszer bevezetése jelentős kiadáscsökkenéssel jár, a biztonsági szolgálat személyzetének nagy részére ugyanis már nem lesz szükség.

Ciceo elmondta, a belső rendszerű okoskamerák (ezekből nyolcvanat szerelnek fel) a mesterséges intelligencia és az algoritmusok segítségével képesek lesznek az emberek és a csomagok megkülönböztetésére, az arcfelismerésre, az utaskezelési rendszerrel szemben haladó személyek kiszűrésére, illetve az egészségügyi védőmaszkot viselők azonosítására is. Ugyanez érvényes akkor is, ha valaki napszemüveget, szakállat vagy sapkát visel identitása álcázására.

A reptérigazgató kifejtette, speciális gépkocsikat és berendezéseket is vásárolnak, amelyek segítségével eltávolítják a repülőgépek futóművének gumiabroncsairól leváló darabokat, illetve a már nem szükséges betoncsíkokat.

A legnagyobb gond: elhagyott csomagok

A biztonsági kérdések vonatkozásában David Ciceo elmondta, a legnagyobb gondot az elhagyott csomagok jelentik. – Az új rendszer segítségével pontosan és gyorsan nyomon követhető, ki mikor és hol hagyta el a csomagját, ez ugyanis a repülőtér számára az egyik legnagyobb rizikófaktor. Jogos kérdés, hogy mi az oka annak, hogy az utasok olyan sok kézipoggyászt hagynak a légikikötőben. A válasz egyszerű: sokan túl nagy csomaggal érkeznek a repülőtérre, a légitársaság pedig pótdíjat akar felszámolni azokért, ezért egyszerűen a reptéren hagyják a csomagjaikat – fogalmazott a vezérigazgató. Megnyugtatta az újságírókat: ezután a mesterséges intelligenciát használó rendszer az eddiginél sokkal gyorsabban képes azonosítani az elhagyott csomagokat és azok tulajdonosait.

Jelentős utasszám-növekedés, új terminál

Ciceo azt is elmondta, idén 3,1 milliós utasforgalomra számítanak. Míg 2020-ban közel 70 százalékkal csökkent az utasszám, 2021-ben az előző évhez képest 62, 2022-ben pedig 81 százalékkal növekedett az utasok száma. Jelenleg 12 légitársaság veszi igénybe a kolozsvári reptér szolgáltatásait, amelyek 45 úti cél fele indítanak járatokat.

Ehhez kapcsolódóan kijelentette: reméli, februárban aláírják az új utasterminál finanszírozására vonatkozó szerződést annak érdekében, hogy 225 millió lejből (45 millió euróból) új, 7000 négyzetméter összfelületű csarnokot építhessenek. Elismerte, hogy az utóbbi időben egyre többen panaszkodtak a zsúfoltságra, különösképpen a hajnali és reggeli órákban, amikor sok repülőgép száll fel Kolozsvárról.

Idén 80 millió eurót kell elköltenie a reptérnek a különböző projektek finanszírozására – összegzett Ciceo.

A reptér igazgatója bejelentette: májustól a magyar érdekeltségű Wizz Air diszkont-légitársaság Törökország egyik legszebb tengerparti településére, Antalya városába indít járatot, amely szintén hozzájárul az utasszám növekedéséhez. – A kolozsvári továbbra is az ország második legnagyobb repülőtere, a regionális légikikötők vonatkozásában pedig az első – jelentette ki David Ciceo.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Betétdíjas rendszerrel a ...
Könnyített eljárással igényelhető az ...
Béremelést követelnek a tanügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ