Nyomoznak a „keresztrongálók” ügyében
Vissza

Nyomoznak a „keresztrongálók” ügyében

Elfogták azt a két fiatalt, akik kormányellenes tiltakozásuk jeléül rácsok mögötti politikusok képeit ábrázoló graffitikkel „díszítették” a fellegvári keresztet. A helyi rendőrség azt követően fogta el szombat éjjel a tetteseket, hogy azok visszatértek újabb graffitit készíteni. A rajzolók „rács mögé juttatták” Liviu Dragneát, Victor Pontát, Adrian Năstasét, Ion Iliescut, Traian Băsescut, C. V. Tudort és Elena Udreát is. A vezető politikusokat ábrázoló rajzos fricska azonnal kiverte a biztosítékot a helyi rendőrségnél, ezért a rajzokat hamar préselt falemezekkel takarták le – a kereszten régóta „ékeskedő” trágár feliratok viszont meglepő módon nem szúrtak szemet az önkormányzat képviselőinek. Később a lemezekre újabb grafitti került: „cenzúra” írta fel rájuk valaki teljesen jogosan, a helyzethez illő nagy, fekete betűkkel…

A két fiatalt átadták a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőségnek, amely rongálás miatt indított nyomozást az ügyben még pénteken – nyilatkozta Marcel Bonţidean, a városháza keretében működő helyi rendőrség vezetője.

A rendőrség azt várja, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal írásos panaszt nyújtson be a két fiatal ellen. A büntető törvénykönyv szerint a rongálást 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírság kiróvásával sújtják.

Ezzel egy időben a virtuális térben terjedő petíció indult, amelyben szorgalmazzák, hogy a graffitit ne távolítsák el a keresztről.

Mivel a rajzokon Bansky aláírás szerepel – aki egy ismeretlen, de híres angol graffitikészítő művész –, a világhálón elérhető petícióban azt kérik, hogy a telerajzolt keresztet hagyják meg jelenlegi állapotában. Az erre vonatkozó kérést állítólag benyújtják a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalba is. A beadvány ötletgazdái azzal indokolják a rajzok létjogosultságát, hogy azok a jelenlegi korrupcióellenes tiltakozások rendkívüli köztéri kinyilatkoztatásai. Állításuk igazolásaként a berlini fal példáját hozzák fel, amelyet kommunizmus elleni graffitikkel borítottak el, és az akkori államhatalom vandál cselekedetnek minősített, ennek ellenére nem nyúltak hozzájuk később sem, mert a történelmi fordulat helyettesíthetetlen vizuális kinyilatkozásának minősítették.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Öt friss magyar nagyjátékfilmet ...
Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ