Nyolcvan tanuló ballagott a nagyenyedi Bethlen-kollégiumban
Vissza

Nyolcvan tanuló ballagott a nagyenyedi Bethlen-kollégiumban

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban idén négy osztály nyolcvan tanulója végzett és ballagott június első napján, szombaton. Meghatottan vettek részt életük nagy eseményén a friss véndiákok, akik még nem is olyan rég voltak kis-, majd nagydiákok.

A szemerkélő eső miatt a tágasabb udvar helyett a díszteremben tartották meg az ünnepi összejövetelt, az alapító Bethlen Gábor fejedelmet ábrázoló festmény alatt a színpadon álltak fel a búcsúzó osztályok és vezető tanáraik. Lőrincz Helga alpolgármester kiszámolta, hogy 39 éve nem fordult elő, hogy ne az udvaron kerüljön sor a felemelő eseményre. Ezúttal tehát a tölgyfalépcsőkön ballagtak a diákok a díszterembe a szülők, rokonok, érdeklődők sorfala között. A 63 érettségiző és a 17 végzős szakiskolás osztályvezetőikkel az élen gyülekeztek: 12. A – természettudományi osztály, Szilágyi Róbert osztályvezető; 12. B - tanítóképző, osztályvezető Gábor Ella; 12. C - turisztikai szakközépiskolai osztály, Józsa Gabriella osztályvezető; 11. C - szakosztály, Krizbai Jenő osztályvezető.

Kónya Tibor iskolalelkész tartotta az ünnepi istentiszteletet, tanulságos prédikációjának igéje szerint „végül elveszett a menekülésnek minden reménye”: a viharos tengeren hánykolódó hajóról minden fölösleges rakományt kidobtak a menekülés érdekében, de a továbbiakban mégis kellett valahogyan tájékozódni, hiszen a Nap és a csillagok sem látszottak. A fiatal az iskolában sem kap mást, csak segítő kezet, eligazítást az életben történő tájékozódásra, amit aztán még pótolhat felsőbb szintű vagy szakoktatással, meg élettapasztalattal is.

Turzai Melán aligazgató Weöres Sándor költő „Tíz lépcső” című költeményét idézte: „Szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad./  Nyűdd szét díszeid - a szépség legyél te magad./  Feledd el mulatságaid - a vígság legyél te magad./ Égesd el könyveid - a bölcsesség legyél te magad./ Pazarold el izmaid - az erő legyél te magad./ Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad./ Űzd el szánalmaid - a jóság legyél te magad./ Dúld fel hiedelmeid - a hit legyél te magad./ Törd át gátjaid - a világ legyél te magad./ Vedd egybe életed-halálod - a teljesség legyél te magad.”

A meghívott vendégek is felszólaltak, gondolataikkal hozzájárultak a ballagás pozitív, ünnepi szellemiségéhez. Lőrincz Konrád főjegyző a református egyházmegye nevében üdvözölte a részvevőket. Benedek Zakariás parlamenti képviselő, a kollégium fő támogatója, szülői minőségben is köszöntötte a ballagókat, igazgatókat, tanárokat. Ladányi Árpád megyei RMDSZ elnök, Lőrincz Helga enyedi alpogármester, Nagy Timea megyei kisebbségi tanfelügyelő, Csegezi Katalin 12. osztályos tanuló, Stefanovszky András a keresztszülő program és a kollégium Bethlen Gábor Alapítvány részéről szólalt fel az ünnepségen, Kónya Csenge a végzős tanulók nevében búcsúzott. Zászlóátadással zárult az ünnepség. Végül Szőcs Ildikó igazgató szólt az ünneplőkhöz, hangsúlyozva, hogy egy úton fogunk végigmenni, ha lesz megújulás és egység, akkor lesz újabb 400 év is. Ezután következett a végzős hallgatók díjazása, a nagyszerű tanulmányi eredmények alapján kiosztott elismerések mellett nagyon sok közösségi tevékenységet is díjaztak szervezés, kultúra, sport terén. Majd az időjárás is az ünneplők pártjára állt, és a kollégium udvarán kerülhetett sor a virágok átadására, közös fényképezésre.                              

Borítókép és fotók: K-Visuals / a Bethlen-kollégium Facebook oldala


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ