Nyilvános a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása
Vissza

Nyilvános a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása

Idén ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját a Székelyföldi Grafikai Biennálé. A szervezők sajtótájékoztató keretében ismertették az újdonságokat és mutatták be az idei biennálé szerkezetét.

„A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző. A G6 arra vár válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén. Milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás”, olvasható a szervezők közleményében.

Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora szakmai előrelépésként emelte ki azt a háromoldalú együttműködési megállapodást, amelyet a neves Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálét szervező irodával valamint a Miskolci Grafikai Triennálét szervező Miskolci Galéria vezetőivel kötöttek. – Így lehetőségünk nyílik egymás rendezvényeinek népszerűsítésére, a tapasztalatok megosztására, csereprogramok szervezésére a művészek és a kiállítások között, díjak kiosztására egymás rendezvényein. A Székelyföldi Grafikai Biennálén kiosztott krakkói díj nyertesének lehetősége nyílik egyéni bemutatkozásra Krakkóban  – mondta Ferencz S. Apor.

A pályázati kiírásra március 20-ig lehet jelentkezni, kizárólag webes felületen, a biennálé honlapján, online űrlapon keresztül. A beválogatott művek, a biennálé katalógusának illetve kiállításának anyagát képezik majd. A pályázati kiírásról és a szabályzatról bővebben a www.grafikaiszemle.ro honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az idei biennálé megnyitójára illetve díjátadó ünnepségére október 9-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Ezt megelőzően megnyílik az előző szemle nyertesének, Jing Liu kínai képzőművész kiállítása is.

Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros Megyék Tanácsai, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.

(Borítókép: Sajtótájékoztatón beszéltek az idei rendezvény részleteiről. Fotó: Vargyasi Levente). 

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ