Nyakunkon a gázár-liberalizáció, még sincs tájékoztatás
Kevesen tudnak a szerződés újratárgyalásának lehetőségéről
Kevesen tudnak a szerződés újratárgyalásának lehetőségéről
Vissza

Nyakunkon a gázár-liberalizáció, még sincs tájékoztatás

A július 1-jétől esedékes gázár-liberalizáció sokakat érinthet, de a gázszolgáltató egyelőre nem tájékoztatta fogyasztóit az esetleges változásokról, árbeli különbségekről, ezért a földgázpiaci liberalizáció utáni számla meglepetéseket is okozhat. Olvasónk, aki már kézhez kapta esedékes gázszámláját a várható változásokról szóló tájékoztatás hiányában, amiatt aggódik, hogy a júliusi gázfogyasztást már sokszoros áron kell kifizetnie. A Kolozs és a környező megyéket földgázzal ellátó E.ON Energiavállalat sajtószóvivője a vállalat május 11-ei közleményére hivatkozott, miszerint a július elsejétől érvényes árakat majd májusban vagy júniusban közlik a lakossági fogyasztókkal. A szóvivő nem tudott konkrét adatokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy milyen ajánlatokat fogalmaznak majd meg ügyfeleik számára. Az illetékes így, május közepén túl türelemre intett, és azzal biztatott, hogy a júniusi gázszámla mellé csatolják majd a vállalat árajánlatát.

„Több mint hárommillió romániai lakos fizethet többet július 1-jétől földgázfogyasztásáért, mert a szolgáltatók nem tájékoztatják időben a fogyasztókat, hogy joguk van újratárgyalni a díjszabást” – olvasta egyik olvasónk néhány napja egy internetes portálon. A hírforrás kevésbé ismert civil szervezetre, az Intelligens Energia Egyesületre hivatkozik a híradás kapcsán. A portál szerint május közepéig csak a gázszolgáltatók 17 százaléka tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy joguk van a gázár újratárgyalásához. Eszerint a szolgáltatók döntő többsége még csak nem is tájékoztatja idejében ügyfeleit a közelgő változásokról. A hír arra is rámutat, hogy a fogyasztók alig 5 százalékának van tudomása a július 1-jei gázár-liberalizációról, és csak közel három százalékuk van tisztában azzal, hogy július 1-jétől kezdődően a gázárat nem az állami szakhatóság szabja meg, hanem nekik kell azt újratárgyalni a szolgáltatóval.

Az Intelligens Energia Egyesület igyekezett tájékozódni a 35 hazai földgázszolgáltató vállalat honlapján, de szinte alig kapott erre vonatkozó információt. A civil szervezet nemcsak azt rója fel a gázszolgáltatóknak, hogy nem tájékoztatják ügyfeleiket a liberalizációról, illetve, hogy eddig nem fogalmaztak meg ajánlatokat ügyfeleik felé, hanem azt is furcsának tartja, hogy azok a vállalatok, amelyek már eljuttatták ügyfeleikhez az árajánlataikat, akár 55 százalékkal nagyobb árat szabtak meg, miközben a koronavírus-járvány miatt a szénhidrogén ára jelentősen csökkent. 

„Ezek az adatok bizonyítékai annak, hogy milyen katasztrofális helyzetben vannak a földgázfogyasztó magánszemélyek a gázár-liberalizáció előtt bő egy hónappal. A jelenlegi állapot a gázszolgáltatók saját fogyasztóikkal szembeni érdektelenségének tudható be. A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy ilyen tájékozatlanság közepette az ügyfeleknek esélyük sem lesz más gázszolgáltatót választani vagy a szerződést újratárgyalni. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) 27-es rendeletének 4-es cikkelye voltaképpen biztosítékot nyújt a szolgáltatónak, hogy az ügyfeleknek el kell fogadniuk a vállalat árait, és tájékoztatás hiányában nem is tudhatják, hogy ez év július 1-jétől mekkora változás következik be. A gázár liberalizációjának következményei főként télen lesznek érezhetőek, amikor a gázfogyasztás fokozódik. Ezért az egyesület munkatársai azt javasolják a fogyasztóknak, nagy figyelemmel olvassák el a gázszolgáltatók ajánlatait, mielőtt aláírásukkal szentesítenék azt” – nyilatkozta a civil szervezet elnöke, Dumitru Chisăliţă.
Az E.ON Energiavállalat, amely Kolozs és a környező megyék lakosait is földgázzal látja el, május 11-én küldött közleményében biztosítja ügyfeleit, hogy a gázszolgáltatás július 1-je után is akadály nélkül fog zajlani, és a vállalat árajánlata lesz a legalacsonyabb a szabadpiaci árak között, emellett a választás lehetőségét is biztosítják az ügyfeleiknek. 

Megkeresésünkre a vállalat szóvivője óvatosan nyilatkozott, a vállalat ajánlatairól semmi konkrétat nem tudott mondani, bár a májusi számlák többnyire már megérkeztek a fogyasztókhoz árajánlat nélkül. Eszerint az új árakat tartalmazó dokumentumot csak júniusban kaphatják kézhez a fogyasztók, és július 1-jéig vajmi kevés idejük lesz tanulmányozni. A szóvivő elmondta: nincs szándékukban tömegeket csődíteni a vállalat székhelyére, ezért azoknak az ügyfeleknek, akik elfogadják a vállalat ajánlatát, nem kell személyesen megjelenniük az intézményben. Egy biztos, júniusban figyelmesen el kell olvasnunk a gázszolgáltató ajánlatát, és jól meg kell néznünk, milyen feltételekkel megyünk bele a további gázellátásba.

A földgáz és a villamos energia árának liberalizációja rég foglalkoztatja a kormányt, és több ütemtervet is kidolgoztak az árliberalizáció megvalósítására, amit évek óta fokozatosan hajtanak végre. Eddig a földgáz és az energia árának egy részét az országos szakhatóság (ANRE) szabta meg, de a tavaly decemberben nyilvánosságra hozott változat szerint a földgáz árának teljes liberalizációjára július 1-jétől kerül sor, a villamos energia árának liberalizálása pedig 2021. január 1-jétől esedékes. 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...
Kopjafát avattak az ékes énekek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva